Nechci slevu zadarmo aneb Vypadl jeden kostlivec kariérního řádu

Známou hlášku z povídky Šimka a Grosmanna se daří aktualizovat ministryni školství Valachové, která plánuje, aby si učitelé za kariérní postup zaplatili.

Tak to alespoň najdeme v navržené novele zákona o pedagogických pracovnících:

„Podmínkou konání atestačního řízení pro třetí kariérní stupeň je výkon činnosti učitele ve druhém kariérním stupni v délce nejméně 8 let, zaplacení úhrady za atestační řízení a hodnotící zpráva školního inspektora ne starší 12 měsíců. Úhrada je příjmem pověřené organizace podle § 29k odst. 2.“

Jak se toto shoduje s krasořečmi paní ministryně o podpoře učitelů?

Tento zcela nepřijatelný nesmysl už byl i v původním návrhu, který byl téměř před rokem uložen k ledu. Zatím to však vypadá, že ho ministerstvo pěkně potichu oprášilo, s výjimkou čtvrtého kariérního stupně, a znovu nám tento nestravitelný nesmysl servíruje.

Jako by na nás z oken Karmelitské někdo vesele kynul prostředníčkem...

Jedni z nejhůře placených učitelů ve srovnání s vyspělými zeměmi (a s těmi srovnáváme i výsledky různých mezinárodních testů) si mají platit za atestaci! Proč? Aby se zaplatilo těch pět členů atestační komise? Aby to alespoň část učitelů odradilo? Aby nám dali najevo, kdo je tady pán a kdo učitelský kmán?

Autor: Zdeněk Sotolář | neděle 20.3.2016 20:24 | karma článku: 28,93 | přečteno: 1057x