Martin vs. Tolkien?

Takové srovnání samozřejmě muselo přijít a přicházet ještě bude. Jenomže k plnohodnotnému srovnání chybí konec příběhu z Martinova pera. A možná bude chybět navždy.

Martin někde přiznává, že seriál dávno nemá pod kontrolou. A je to poznat. Seriálový příběh je stále chudší a chudší. Chudší na brutální scény, chudší na sex, chudší na postavy. Chudší na překvapení. Scénáristé účelově oškubali poslední dvě série na menší počet dílů a kvapíkem ženou děj k vysokorozpočtovému závěru.

Srovnávat můžeme s filmovým Hobitem. Tolkien nemohl mít film pod kontrolou a scénáristé postupovali opačně: nenasytně vykrmovali jednoduchý děj knižního Hobita jako husu, aby vzniklo devítihodinové posvícení. Další srovnání s Tolkienem ale pokulhává. V Pánu prstenů je schéma boje Dobra a Zla načrtnuto jasněji a přehledněji.

Hra o trůny je daleko temnější, protože události jsou plně v rukou lidí. Noční král byl poražen u Zimohradu, ale Zlo v Králově přístavišti krutě hoduje dál. Zlo je totiž spojeno s lidmi a ne s Prstenem. Nevíme, jak by Věk lidí popsal Tolkien, ale právě v pojetí Zla je Martin&HBO fantasy realističtější. Ať už poslední bitva dopadne v pondělí jakkoliv.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 18.5.2019 15:03 | karma článku: 7,79 | přečteno: 450x