Máme jen malý STAN, co ze scény táhne

A ve své malosti se zoufale snaží zviditelnit. Třeba na školství. Aby hnutí STAN zcela nezapadlo - nehlučně a neviditelně - do politické kafilérie, přichází se staronovým výmyslem zvaný sabatikl. Roční studijní volno pro učitele.

Jenže posílat učitele na roční sabatikl mimo školu v situaci, kdy ve školách chybí tisíce učitelů je nehorázný nesmysl. Kdyby z každé základky odešel jeden učitel, chybělo by rázem 10 000 učitelů. Po ruce je ovšem Plagova novela zákona o pedagogických pracovnících, která otevírá cestu k učitelování pro kohokoli s vysokoškolským diplomem. To je asi jediný rozdíl od těch vojenských vysloužilců z časů Marie Terezie. Zoufalství situace je stejné.

Akademický vysloužilec a současný senátor Bek o sabatiklu tvrdí, že prý povede ke zlepšen výuky na základních školách. Opravdu? Fakulty prý pro učitele připraví nové kurzy. Na jedné straně se má stát pedagogické vzdělání přežitkem - dokonce i to pedagogické minimum má být propachtováno blíže neurčeným akreditovaným spolkům - na druhé straně fakulty budou připravovat jakési vycpávkové kurzy pro sabatiklované učitele. Dává to nějaký smysl?

Sabatikl je prý lék proti vyhoření, holedbá se předkladatelka nápadu poslankyně STAN Kovářová. I blbost potřebuje krásné balení. Je až příznačné, že volání po sabatiklu nepochází z řad učících učitelů. Proti vyhoření je zapotřebí zmenšit byrokracii a poslat do škol podpůrné profese, aby se vysokoškolsky vzdělaný učitel nemusel potloukat po školních chodbách na tzv. dozoru. Nebo aby do škol dorazili psychologové a speciální pedagogové…

…nebo aby čeští učitelé nebyli na poslední evropské příčce ve finančním ohodnocení vysokoškoláků. Sabatiklem se nic podstatného v českém školství nevylepší. Sabatikl je návštěva z velmi daleké budoucnosti, ale právě teď je zcela mimo mísu. Školství utrpělo nezájmem politiků, pro které bylo až na posledním místě a MŠMT bylo jen odkladištěm politiků. Ale školství utrpí i tím, když se na něm budou umírající politické strany chtít zviditelnit.  

Autor: Zdeněk Sotolář | středa 5.6.2019 19:41 | karma článku: 23,02 | přečteno: 526x