Jak napálit učitele aneb Kariérní řád 02

Když ministryně Valachová na konci minulého školního roku poslala původní návrh kariérního řádu k ledu, mohli se učitelé z tak rozumného kroku radovat. Ale to – co se jako ledovec vynořuje nyní nad hladinu – nevypadá vůbec hezky.

Informací pro učitelskou veřejnost je pomálu a tak vidíme z tohoto ledovce jen příslovečnou desetinu. Pouhé tři kariérní stupně, začínající stupněm absolventským a povinným druhým stupněm, jen odhalují nikam nevedoucí cestu předstírané učitelské kariéry. Navíc ještě deset let se bude postup do finančně podpořené trojky uměle brzdit, protože nebude dost financí.  

Objevila se i podmínka postupu v podobě několikaletého lektorování opět nahrává jen určité skupině, do které zjevně patří i adepti na novou pozici mentora. Bude to zkušený kolega, nebo rychlokvaška z prázdninových kurzů? Ve hře o „Kariérní řád 02“ stále zůstávají neduhy z původní verze – nekonečné papírování kolem portfolia stejně jako varianta placené atestace. 

A nad tím vším opět visí okázalý nezájem ministerstva školství o skutečně otevřenou diskusi. Není zájem, není ani čas. Opět sledujeme podezřelý spěch politického zadání – v březnu jde návrh do vlády, v červnu jde do parlamentu. Seriál „Jak napálit učitele“ pokračuje.

Autor: Zdeněk Sotolář | čtvrtek 3.3.2016 19:20 | karma článku: 22,66 | přečteno: 836x