Jak jsem hledal Korán aneb Strach z myšlenek je výrazem slabosti

Příliv migrantů i uprchlíků zvyšuje bezpečností riziko. S tisícem přijde možná jeden připravený k terorismu, s milionem jich přijde… rozhodě víc. Jenomže to mluvíme o lidech. Ale já chci mluvit o knihách.

Když jsem hledal ke koupi tištěný Korán (ten elektronický má sice jakýsi vyhledavač, ale… nešustí a nevodí papírem), narazil jsem konečně na nabídku. Jenomže jsem se zároveň vyděsil, když jsem se dočetl, že NÁKUP TOHOTO TITULU JE MOŽNÝ POUZE V OBVYKLÉM MNOŽSTVÍ (TJ. MAXIMÁLNĚ DVA KUSY NA OBJEDNÁVKU) A JEN KONCOVÝM ZÁKAZNÍKEM.

Tady už přece nejde o migranty a uprchlíky. Ti si sotva budou kupovat český překlad Koránu. (Na druhé straně by jim právě český překlad Koránu možná pomohl zvládnout češtinu.) Čeho se vlastně tento e-schop bojí? Je to jeho vlastní „bezpečností“ opatření? Nebo odněkud přišlo? Opravdu se musíme tolik bát následků toho, když si Korán Češi sami přečtou?

A třeba knihovna, nebo dokonce mešita nechť si jich objedná třeba tucet! Já si dokonce myslím, že bychom tuto knihu číst měli. Měli bychom spoléhat na vlastní rozum a neměli bychom být ve vleku ani fanatických imámů, ani xenofobních vytrhovačů textů. Ba ani jiných opatření. Strach z myšlenek je výrazem slabosti. Tentokrát bohužel na naší straně.

Autor: Zdeněk Sotolář | pondělí 26.12.2016 18:27 | karma článku: 18,80 | přečteno: 535x