Hokus pokus Plagus aneb ještě větší chaos na školách

Nedávno MŠMT vymyslelo návrat/nenávrat žáků prvního stupně a teď přichází s podobným nápadem pro deváťáky.

Deváťáci se mají připravovat výhradně na přijímačky. Ty přijímačky, jejichž termín stále visí ve vzduchu, prý, snad, možná někdy v polovině června. Kdy se dozvíme jasný termín? Třeba abychom si mohli přípravu naplánovat? Budeme čekat stejně, jako jsme čekali na hygienický manuál? Konec dubna, začátek května, to pro úředníky na Karmelitské nehraje roli.

A co vlastně ten hygienický manuál přináší? Jen obecná doporučení. Největší míra odpovědnosti opět a zákonitě padá směrem dolů – z Karmelitské do škol rovnou na učitele. Žáci mají mít dvě roušky. A co když ne? Žáci se nemají shlukovat. A co když jo? Budou platit rozestupy i na pisoárech? Absurdní? Samozřejmě. Ale tohle ministerský manuál neřeší. Nemusí.

Knihovny uvažují o tom, že odevzdané knihy zůstanou v karanténě. Co ve škole? Můžeme od žáků vybrat sešity nebo nějaké písemné práce? Půjdou do karantény také jejich výkresy? Budou chodit žáci v souškách i k tabuli? A budou si s sebou nosit vlastní křídy nebo fixy? Absurdní? Samozřejmě. Ale tohle Plaga neřeší. Nemusí. To ať si opět vyřeší ti pěšáci na školách.

„Žáky před školou vyzvedává pověřený pedagogický pracovník, který žáky organizuje do skupiny a vyzvedává je.“  Vyzvedává, který vyzvedává. Když někdo vytvoří takovou větu a rozešle ji do škol, co ještě smysluplného od něho můžeme očekávat?

Autor: Zdeněk Sotolář | neděle 3.5.2020 21:15 | karma článku: 23,01 | přečteno: 859x