Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

sciotesty obsahují vždy to, co se na středních školách učí, co je obsaženo v příslušných RVP. Tyto testy jsou stále zcela mimo jakoukoliv veřejnou kontrolu, ačkoliv slouží jako přijímačky na veřejné školy. A to je víc než v nepořádku.

Zdroj:http://sotolar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=533446

Sciotesty jsou pod veřejnou kontrolou, o níž se žádným jiným zkouškám v ČR ani nesnilo. Viz zde. Cituji:

"Maturanti a zároveň uchazeči o studium na vysoké škole jsou zvyklí na ještě větší komfort. Otázky a správné odpovědi najdou krátce po testu na internetu a mohou je oponovat. Jejich názor bere společnost Scio vážně, pokud studentští oponenti i po diskusi na námitce trvají, předá ji nezávislé komisi složené převážně z vysokoškolských učitelů. Ti pak rozhodnou, zda se úloha z testu ještě před výpočtem výsledků vyřadí."

Čili zdání testu kontroluje a může veřejně vznášet námitky každý účastník testování. O námitkách rozhoduje nezávislý orgán. Pokud byste se, pane Sotoláři, chtěl být členem nezávislé komise, jste vítán.

A co se týká souladu s RVP, tak při přijímání na VŠ zákon nic takového nevyžaduje. Většina fakult se drží obsahu výuky na gymnáziu, a to ještě většinou jen toho, co si autoři testů představují, že by se mělo na gymnáziu učit. A mnoho fakult jde i hodně nad to, namátkou veterina, farmacie, umělecké školy a jistě další. Čili, co se týká souladu přijímacích zkoušek s RVP SŠ, tak že jsou v nesouladu, to víme. A uchazeči to také vědí, nečekají od SŠ že je připraví na příjímačky třeba na herectví..Test Obecných studijních předpokladů se navíc s RVP jaksi míjí. Přijímací zkouška a maturita jsou prostě dvě úplně jiné věci.

Hlavní je, že to každý ví předem. Zatímco, že se u maturity může zkoušet něco, co není v RVP (a je třeba to "logicky vyvodit"), a tedy se ve škole nemusí učit, to opravdu nikdo netušil. A myslím, že to dodnes netuší ani většina učitelů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Píšu jen tak, pro radost. Ne vždy z radosti.

Seznam rubrik