Dodělat základku? Bez rodičů to nepůjde

„Školáci ze sociálně vyloučených rodin často nezvládají ani dodělat základní školu. Jsou mezi nimi i děti, které propadají už v první třídě.“ Nedokončené základní vzdělání je problém. Propadání je problém.

V článku Dodělat základku? se Agentura pro sociální začleňování trefuje do černého v pojmenování problémů. Ne však v jejich řešení, když tvrdí, že „Těmi, kdo to mohou změnit, aby děti nevypadávaly ze sítě vzdělání, jsou kraje, města, zřizovatelé škol.“  Jenom?

Nechybí v seznamu řešitelů ten nejpodstatnější článek? Zásadní roli totiž hrají rodiče. Těm se však Agentura vyhýbá a střílí opakovaně mimo: „Chceme také, aby zřizovatelé vytvořili takové prostředí, aby se i děti, které dnes často vůbec po základní škole nepokračují, hlásily na střední školy…“  

Bez zázemí rodiny – jak konečně dlouhodobě pozorujeme – se z místa nepohneme. Těmi, kdo to mohou změnit, aby děti nevypadávaly ze sítě vzdělávání, jsou kraje, města, zřizovatelé škol, když budou pracovat především s rodiči. A bude-li potřeba, pak musí na rodiče zákonným způsobem důrazně přitlačit.

Autor: Zdeněk Sotolář | neděle 11.9.2016 10:15 | karma článku: 36,43 | přečteno: 1563x