Čt 24 klade otázku jako z Rudého práva

Otázka moderátorky Světlany Witovské z dnešního interview Čt 24 mě přibila do židle: Zda učitelé dostali nějaký pokyn, jak s žáky mluvit o současné situaci!

Mrkl jsem rychle na kalendář, zda se píše opravdu rok 2015. Marně jsem vzpomínal, že bychom nějak otočili kormidlem dějin a kupředu levá vzad. Máme se opravdu vracet do doby, kdy je nutné vyčkat metodického pokynu, než něco žákům řekneme? Naštěstí to ministryně Valachová odmítla.

Podobně se o školy a školství otřel v poslední době nejeden novinář, jako by právě školy a školství byly tím nejjednodušším cílem. Ať už jde o terorismus, xenofobii nebo 17. listopad (alternativně si můžete doplnit jakékoliv další datum), vina jednoduše lpí na školách a učitelích. Jako by mávnutím kouzelné hůlky zmizeli všichni ostatní: média, politici a rodina především.  

Stačí se podívat na rozvrh hodin a spočítat si, jak dlouho jsou žáci „pod vlivem“ školy. Říkám šťourům rovnou, že nechci popírat díl odpovědnosti, který padá na školu. Ale jen ten jeden díl! Je to podobné jako falešná představa, že školní obědy vyřeší zdravé stravování.

Rozhodně nechci žádný metodický pokyn, o čem a jak mluvit se žáky. To už tady bylo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Sotolář | čtvrtek 19.11.2015 20:07 | karma článku: 38,96 | přečteno: 1924x