Cermat šlápl vedle, ale podstata je jinde: Testokracie je na postupu

Cermat si zbytečně naběhl chybou se čtyřmi hláskami, je však pošetilé, aby veškerá pozornost a kritika směřovala jen tímto jedním směrem. Cermat je totiž pouhá podmnožinka vítězného tažení testokratů. Testy se už rozlezají všude.

Cesta na vysoké školy, alespoň tam, kde je převis studentů, vede samozřejmě přes testy. Značnou část už dávno ovládl soukromý byznys sciofertu. Vysokým školám se snadno vyřeší převis, o skutečný výběr studentů nikomu nejde. Marně pak vysoké školy brečí nad nedostudovaností a přelétáním z oboru na obor. Eduinský Feřtek mluví o tisícových nákladech žáků za přípravu na přijímačky na střední školy, ale o nákladech na sciotestování, které sociálně diferencuje uchazeče, se vždy kamarádsky mlčelo.

Ale pod taktovkou testokratů byly už před lety připravovány standardy k RVP.ZV a dnes hrozí, že právě k testování budou směřovat i revidované RVP. Znalostní testy za evropské stamiliony vyrobila Česká školní inspekce, opět se mluví se o plošném testování na základních školách. Testy ovládly státní maturitu, která pod praporem objektivity odstřelí i ty, kteří mají o obor skutečný zájem. A kdo se proti testům ohradí, je ihned napaden, že se bojí kontroly. A nad tím vším bdí testokracie mezinárodní - PISA.

Autor: Zdeněk Sotolář | úterý 1.5.2018 19:56 | karma článku: 31,47 | přečteno: 2022x