Čeká žáky základních škol nekonečné testování?

Testokrati jsou totiž jako ty Jezinky: nabídnete jim prstíček a chňapnou celého Smolíčka. Plošné přijímačky byly tím prstíčkem. A všichni žáci základních škol budou Smolíčky.

Plošné přijímačky na střední školy byly jen pověstnou první vlaštovkou, kterou testokrati nedávno vypustili, aby si omrkli terén a dodali odvahy. Dnes přicházejí s tzv. minimální úrovní, která odřízne část absolventů základních škol od maturitního studia. Ale jak se dalo očekávat, už se ozývají další a další tvůrci s novými nápady na nová testování. Někteří zastánci minimální úrovně dokonce naivně věří, že jednorázová přijímací zkouška z matematiky a českého jazyka ověřuje studijní předpoklady.

Takové přímočaré propojení úspěšné jednotné přijímací zkoušky a úspěšné jednotné státní maturity se dá sotva doložit. Jde jen o zbožné přání testokratů. Na nedávné valné hromadě Asociace středních průmyslových škol se alespoň na okamžik zastavil zdravý rozum, který přinesl tento závěr: „Přijímací zkouška z matematiky a českého jazyka nehodnotí studijní potenciál uchazeče ale pouze momentální stav jeho vědomostí v těchto předmětech, nikoliv jeho studijní předpoklady.“  

Pak ale zdravý rozum odešel a prosadili se testokrati, protože stejná valná hromada zašla svým návrhem  ještě dál za přijímačky: chce totiž plošné testování v uzlových bodech! Dnes tedy ve 3., 5. a v 9. ročníku základní školy? A to se v souvislosti s revizí RVP.ZV mluví o dalším uzlovém bodu v 7. ročníku. Na hlavu žáků by dopadl přímo kobercový nálet testů a základní vzdělávání by se proměnilo na pouhé cvičiště testování. Ale ke vzdělání se nedá protestovat. Proti tomu musíme protestovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Sotolář | pátek 5.10.2018 23:12 | karma článku: 16,65 | přečteno: 416x