Ať je to ten nebo ten, srazíme ho limitem

Neviditelná ruka státní maturity brzy chytne pod krkem už deváťáky. Plošné přijímačky budou sevřeny ještě tzv. nepodkročitelným limitem. Prostě smrtelná lajna. Chybí ti bodík? Můžeš jít.

Proč? Přece aby udělali tu státní maturitu. Vzdělání se teď bude totiž měřit od státní maturity směrem dolů. Nestačí problémy, které státní maturita přináší maturantům. Dnes chtějí měřiči zatnout tipec nežádoucím uchazečům rovnou už na základkách. Čím dřív, tím líp.

Nemám tušení, kolik takových bude. To záleží na tom, jak se měřiči vyspinkají a kam tu lajnu nastaví. Možná si výšku objednají průmyslníci, aby měli spoustu učňovského dorostu. (A nic proti učňům, jsou mi milejší než zmatení gymnazisté s jedenácti přihláškami na vysoké školy.)

Prý je tohle jen dýmová clona. Žádná lobby, jen skrytý útok na jeho svatost státní maturitu. Měřičům je podezřelá už sama diskuse. A že se vede hlava nehlava: tu vadí slovíčko, tu se něco kritikovi přiřkne. Že to neřekl? - Nic se neděje, jsme přece ve svaté válce!

Ale mám všechno proti měřičům, kteří potřebují za každou cenu vzdělávací cestu vykolíkovat. Vstup. Výstup. Obhájci se odvolávají na nějaké ty změny ve financování, aby střední školy nebyly placené od kusu. Jenže aktuálně je na pořadu dne jen to měření. Nic víc.

Zastánci raného měření to ale rádi risknou. Stejně jako to kdysi riskli zastánci inkluze. Však ono se to usadí, říkával jeden náměstek. Jenže inkluze po česku je na světě. A podobně si zavedeme smrtelnou lajnu a teprve potom se bude přemýšlet, co s ní. Ztráty jsou povoleny…

Ať je to ten nebo ten, srazíme ho limitem

Autor: Zdeněk Sotolář | pondělí 1.10.2018 18:38 | karma článku: 15,76 | přečteno: 683x