Podpořte chuť k jídlu s majoránkou

Tato jednoletá (popřípadě dvouletá) bylinka dorůstá do výšky asi 40 cm, má bílé nebo světle růžové drobné kvítky, které tvoří husté střapce. Tvrdé plody dozrávají pouze v teplejších oblastech, rostlinka je příjemně aromatická.

Majoránka

Nať odřízněte asi 5 cm od země s ještě nerozvinutými poupaty, tedy v období července až srpna.

Takto posbíranou nať operte ve vodě a sušte buď v tenkých vrstvách ve stínu, nebo v menších svazečcích. Pokud použijete umělé teplo, nepřesahujte teplotu 40 °C.

Usušenou majoránku skladujte nejlépe max. 1 rok v dobře uzavřené nádobě.

 

Léčivé účinky

  • posiluje nervový systém
  • uvolňuje křeče
  • posiluje dělohu, proto je vhodnou pomocí při ženských problémech
  • pomáhá při nachlazení
  • mírní migrény a bolesti hlavy
  • podporuje tvorbu žaludečních šťáv
  • podporuje chuť k jídlu
  • účinný proti nadýmání
  • je mírně močopudná
  • inhalace je doporučena při astmatu
  • namožené záda, nohy či ruce potírejte olejem z majoránky
  • mast je vhodná na špatně hojící se rány

 

Vyrobte si provensálské koření

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Soňa Zimčíková | úterý 9.7.2013 14:01 | karma článku: 5,89 | přečteno: 219x