Koriandr setý a jeho léčivá síla

Tato bylinka s nepříjemně zapáchajícími listy, dorůstá do výšky asi 0,5 až 1 m. Bílé či bílo-růžové květenství složené z okolíků vykvétá od června do července, plody jsou kulovité dvounažky.

Koriandr setý

 

Po usušení zápach z listů nahradí příjemná vůně.

 

Využít se dají veškeré jeho části od kořenů, přes stonky a listy až po semena. U nás jsou však nejčastěji využívána semena, která se po usušení rozdrtí na prášek. K jejich sběru je nejvhodnější červenec a srpen, suší se při teplotě do 35 °C.

Stonky a listy nemají dlouhou trvanlivost, je vhodné je zabalit do vlhké utěrky a sáčku, takto vám v lednici vydrží pár dnů. Usušená semena skladujte na suchém a chladném místě.

 

Kořeny sbírané po odkvětu jsou v jihovýchodní Asii vařeny jako zelenina.

 

Léčivé účinky:

  • podporuje žaludeční činnost a také chuť k jídlu
  • zlepšuje trávení
  • pomáhá při průjmech a žaludečních chřipkách
  • je močopudný
  • listy koriandru působí protizánětlivě a jsou lehkými analgetiky
  • obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály
  • dokáže snižovat horečku
  • je účinný proti bakteriím a virům
  • osvěžuje dech
  • využívá se při anémii
  • pozitivně působí na cholesterol
  • působí jako prevence proti rakovině
  • pomáhá při ekzémech, alergiích a mykózách
  • posiluje imunitní systém

 

Toto koření přidávejte do pokrmů až před koncem vaření, tím si zachová výraznější aroma a více léčivých účinků.

 

Koriandr,  lidově zvaný kyšinec

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Soňa Zimčíková | pátek 9.8.2013 10:00 | karma článku: 9,11 | přečteno: 370x