Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mnichovská dohoda

V noci z 29. na 30. září 1938 v Mnichově podepsali představitelé čtyř evropských mocností - Francie (E. Daladier), Itálie (B. Mussolini), Německa (A. Hitler) a Velké Británie (N. Chamberlain) tzv. Mnichovskou dohodu. 

Následkem toho přišlo Československo o svá pohraniční území na hranicích s Německem. Bez boje. 

30.09. 1938 

Anna vystupuje s tramvaje a kráčí přes Novotného ulici k domovu. Vrací se z noční směny v nemocnici. Byla to těžká směna. V celé zemi je cítit napětí. Lidé se bojí. Bylo rozhodnutu. Co s námi bude, říká si. Mezitím prezident Beneš spolu se svým tajemník a předsedou vlády připravuje projev k národu. V neděli ráno celá Československá republika napjatě čeká na rozhlasový projev prezidenta. Pan prezident Beneš prosí sekretářku, ať zavře okno a usedá. Anna zapíná rádio. Vláda ohlásila odmítnutí Mnichovské dohody, prezident Beneš v rozhlasovém vysílání vyzývá obyvatelstvo k obraně republiky.

1.10. 1938

V hospodě U Mráčka je veselo. Celá hospoda zpívá. Pepík Káně hraje na harmoniku. Pivo a kořalka teče proudem. Čech spolu s bratrem Slovákem se postavil německému obru. Helmut spolu s Hansem pozorují hranice ČSR. Zítra. Matka se loučí se synem. Otec syna objímá. Německé jednotky překračují hranice ČSR. SSSR ve společnosti národů protestuje a žádá uvalení sankcí na Německo, současně mobilizuje armádu. Neodhodlá se však k přímé vojenské pomoci. Francie a Anglie vyhlašují neutralitu.

2.10. 1938

Je historicky zřejmé, že na toto území máme nárok a také je zřejmé, že této situace by nevyužil jen blázen, říká učitel polštiny Kowalski panu Gomolovi. Kapitán Šedý zkontroluje mapu a zapálí si cigaretu. My nebo oni, říká si. Pan Schmitke sleduje vznášejícího se černo-červeného draka, na blankytně modré obloze. Dnes je krásný den, říká si. Polská armáda obsazuje Těšínsko, odkud se české jednotky téměř bez bojů stáhli. Dále však Poláci nepokračují, bojí se reakce Německa. Hitler obviňuje  čs. letectvo z bombardování Drážďan a smrti civilistů. Německá odveta na sebe nenechá dlouho čekat na Prahu míří 600 německých bombardérů. 

3.10. 1938

Slyšel výstřel, vykřikl a dopadl do vyhloubené jámy a najednou hleděl do tváře svého kamaráda, svého mrtvého kamaráda. Německé bombardéry startují. Připraveny zahájit útok. Těžké boje na severní Moravě, německá armáda se snaží prolomit obranu čs. armády a postoupit k Olomouci. Čs. letectvo je téměř zničeno, část letectva byla zničena na letištích německými bombardéry, zbytek zoufale bojuje s přesilou německých stíhačů. Letiště jsou neustále bombardována Luftwaffe.

5.10. 1938

Hans se doslova brodil bahnem, mířil ke kupě slámy, která je jedinou ochranou před burácející palbou nepřátel. Karel s Pepou sedí spolu se svými kamarády u ohně. Každý se svou konzervou a kouskem chleba. Mají čas probrat nejdůležitější událost dne. Podařilo se jim zpomalit postup německého vojska. Německá vojsko utrpělo těžké ztráty. Německá armáda prolamuje opevnění v jižních Čechách a postupuje na sever. Čeští ženisté se snaží znemožnit nepříteli rychlý postup, prolomením hrází rybníků.

6.10. 1938

Helmut s Viktorem sledují jak se v dáli za kopcem sem tam míhají žlutá světla. Konečně, říkají si. Proti nim se zjevuje  černá dodávka.  Zastaví a z vozu vystupují dva muži. Helmut jim nabídne cigaretu. Teď těm Čechům ukážeme. Někteří Sudetští obyvatelé vedou partyzánskou válku proti čs. armádě. Mnoho německých  zběhů z řad čs. armády jim poskytuje zbraně a informace o pohybu čs. armády.

9.10. 1938

Pan prezident se ustaraně dívá na mapu rozloženou na stole. Zatímco náčelník štábu popisuje aktuální situaci. Pane prezidente situace je vážná německá vojska postupují směrem na Prahu, navrhuji evakuovat Vás a členy vlády.  Prezident a členové vlády opouští republiku jsou evakuováni do Bánské Bystrice. Čs. štáb posílá proti Němcům poslední zálohy.

13.10. 1938

Uvědomte generála Schmidta, ať dá rozkaz všem jednotkám. Přesně v šest hodin obsadíme Prahu. Pan Novák přes okno projíždějící tramvaje, jako každé ráno,  sleduje lidi v ulicích. Vidí dospělé  ženy a muže jdoucí do práce, školáky jdoucí do školy. Tramvaj je plná jako vždycky. Jenom lidé jsou jiní. Jen stojí a mlčí. Nikdy nebyl v tramvaji takový klid jako dnes. Německé jednotky vstupují do Prahy. Téměř celé Čechy jsou v rukou Němců, v severovýchodních Čechách jsou obklíčeni dvě české divize a také na jiných místech jsou některé jednotky odříznuty od únikových cest na Moravu. 

16.-19. 10. 1938

Marie spolu se svým manžele večeří. Městem se rozeznívají sirény. Oba zůstávají v klidu. Několik poplachů již zažili. Nejsme důležitý cíl, tím se utěšovali, když se tísnili jako mnohokrát předtím s dalšími obyvateli domu ve sklepě. Za chvíli se přesvědčili jak moc se mýlili. Masivní útok Luftwaffe na Slovensko. Letištní, železniční stanice a další klíčové objekty jsou bez ochrany letectva. Prezident Beneš a vláda odjíždějí na východ země k rumunským hranicím, Německo požaduje bezpodmínečnou kapitulaci

22.10. - 25.10. 1938

V pět hodin ráno probudí Jaroslava těžká palba. Instinktivně se skrčil a čekal. Jeho kamarádi mumlali krátké modlitby zatímco kolem nich svištěli kulky. Pan prezident ve své kanceláři otevřeným oknem sleduje zapadající slunce. Je s námi konec, pomyslí si. Malá Terezka sleduje z okna rozzuřený dav. Později v noci je slyšet křik a rozbíjení skla. V Sudetech německé obyvatelstvo lynčuje Čechy, kteří nestačili utéct.  Zbytky čs. armády bojují v Beskydech nebo se stáhli na Slovensko. Po třech týdnech bojů je situace v čs. armádě zoufalá: pozemní vojska utrpěla těžké ztráty. Na poradě nejvyšších velitelů armády bylo rozhodnutu o kapitulaci. V 18:30 podepisuje v Brně předseda vlády kapitulaci s účinností od 23. října. Německá armáda obsazuje Slovensko a Podkarpatskou Rus, místy naráží na odpor několika jednotek, které odmítají složit zbraně.

25.10. 1938

Vůdce vešel do skromně zařízené kanceláře na Pražském hradě obrátil se k Himmlerovi, šťastně ho objal, a přitom řekl následující: „Himmlere, není krásné, že zde stojíme, jsme nyní zde a nikdy neodejdeme?“ Hitler na Pražském hradě vyhlašuje začlenění Čech a Moravy do Německé říše. Území bude rozděleno na několik správních celků a zcela začleněno do německé správy. Slovensko není přímo začleněno do Říše je zde zřízena německá loutková vláda. Německo uzavírá s Maďarskem dohodu o postoupení Podkarpatské Rusi a části jižního Slovenska.

8.11. 1938

Německo si činí nárok na postoupení části území Polska. V reakci na to uzavírá Polsko s Francií a Anglií spojeneckou smlouvu. V případě, že bude Polsko napadeno, přijde mu Francie a Anglie na pomoc.

30.11. 1938

Po zinscenovaném pohraničním incidentu vyhlašuje Německo Polsku válku a zahajuje útok. O den později France a Anglie vyhlašuje válku Německu. Začíná 2. světová válka.

Autor: Sofie Černá | pondělí 24.4.2023 2:19 | karma článku: 10,19 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Sofie Černá

Plavba na lodi Beagle

Beagle byla loď královského námořnictva, jejímž nejznámějším pasažérem byl anglický přírodovědec Charles Darwin, který na lodi prožil téměř pět let. Během své cesty kolem světa studoval geologické jevy, fosilie a živé organismy.

20.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

John Snow

John Snow se narodil 15. března roku 1813. Jeho otec byl dělník. Malý John byl velmi nadaným a zvídavým dítětem. Jeho matka tak vzala veškeré své jmění, které ji zůstalo po rodičích a zaplatila mu vzdělání na soukromé škole.

25.3.2024 v 4:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hans Joachim Albert Litten

Hans Litten-28letý právník, který už dlouhou dobu obhajoval spodinu berlínské společnosti, bez nároku na honorář. Nyní stojí před velkou výzvou. Na lavici obžalovaných před ním stojí samotný Adolf Hitler, vůdce nacistické strany.

3.12.2023 v 18:28 | Karma: 11,42 | Přečteno: 162x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Rudý Frankenstein

Ilja Ivanovič Ivanov byl ruský biolog se specializací na umělou inseminaci, který se proslavil svými experimenty s mezidruhovým křížením. Podařilo se mu vytvořit křížence zebry a osla nebo křížence zubra a krávy.

24.10.2023 v 17:25 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hitlerův synovec

William Stuart Houston byl hrdý na svoji vojenskou minulost - během níž bojoval proti nacistickému Německu. Málokdo však věděl, že William Stuart Houston se narodil jako William Hitler a jeho strýcem byl Adolf Hitler.

9.10.2023 v 17:23 | Karma: 19,05 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 29
  • Celková karma 13,06
  • Průměrná čtenost 298x
Každým rok si dávám za úkol něco nového zkusit. Každý den (původně) teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Mimo seriály miluji knihy, vaření, puzzle, hádanky a dobrou kávu.

Seznam rubrik