Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pretty woman 2017

To takhle jednou dostanete od bráchy k narozeninám dárkovou kartičku na nákup kosmetiky v Sephoře a vyprávíte se s nadšením do obchodu. Brzy však zjistíte, že nejste příliš vítaným zákazníkem... aneb to jsme tak nepoučitelní??

Jedno dopoledne, kdy jsem v práci končila dřív, rozhodnu se zajet do Sephory. V Plzni je bohužel jen jedna prodejna a to až v Olympii, ale co, obejdu i ostatní obchody, když už tam budu. Vzhledem k tomu, že jsem šla rovnou z práce - nalíčená, načesaná a elegantně oblečená, následné dění mě překvapilo. Ano, stala jsem se podezřelou osobou. 

Vejdu do prodejny, tam ani noha, jen dvě prodavačky a postarší hlídač. Ten pozdraví a vzápětí se mi přilepí na paty. Ok, říkám si, sice nesnáším, když se na mě někdo takhle pověsí jako na zloděje, ale asi jim tu lidi kradou. A co on o mně může vědět? Nevšímám si ho tedy. Vzhledem k tomu, že se chystám utratit větší částku za poměrně drahou kosmetiku, mám v úmyslu si důkladně vybrat a vyzkoušet hodně odstínů a produktů. Na to jsou tu zvyklí... nebo snad ne? Nenechám se znervóznit, v klidu vybírám, hlídače neustále za zadkem, před zadkem i pod rukama. "Dobrý den, můžu vám s něčím pomoct?" přispěchá prodavačka. "Ne, děkuju, vyberu si..." Odkráčí. Zrovna zkouším na ruku další z miliónu odstínů korektoru. Hlídač je stále nervóznější. "To dá hodně práce si vybrat, co?" stojí najednou těsně u mě a ironie mu z pusy jen kape. "No to víte, že jo", odpovím mu v úsměvem ve stejném duchu. Tak když vy takhle... dostanu chuť trochu provokovat. Dělám, že nic a vybírám a vybírám.

Hrabu se v panelu se rtěnkama, zády do obchody, když tu na mě někdo zakřičí: "Dóbrý den, přejete si?" Překvapeně se otočím a vidím tu samou prodavačku, která už mě jednou oslovila. "Jé, promiňte, to jste JEŠTĚ vy, nepoznala jsem vás zezadu. Ano, jsem to JEŠTĚ já a jestli nepřestanete prudit, budu tu JEŠTĚ hodně dlouho. Jedeme dál. Korektor už jsem si asi vybrala, chtělo by to košíček, aby mě nenařkli, že si cpu rtěnky do rukávu. Přijdu k hlídači: "Prosím vás, kde tu máte košíčky?" "CÓÓÓ?" vytřeští na mě oči a nechytá se. "Košíčky, na zboží, jako když si něco vyberu", opakuji nahlas a výrazně artikuluji. "Jo ták, jsem vás nepochopil", odskáče a v minutě se vytasí s košíčkem. Obřadně do něj vložím korektor. Hlídač "nenápadně" gestikuluje na prodavačku a pak zařve: "Paní už si vybrala a jde platit!" Úplně slyším ten kámen, co mu spadnul ze srdce. "Ne, ne, ještě nejdu platit", líbezně se usměju a posunu se k řasenkám. Nejvíc mě zaujme jedna hodně drahá, ovšem nemůžu ji mezi ostatními najít. Přijdu tedy k oné prodavačce se slovy:" Prosím vás, mohla byste mi najít tuhletu řasenku?" "Ale samozřejmě", trhá se ochotou. 

Vyberu si nakonec ještě rtěnku, stoupnu si k pokladně, načež prodavačka na mě začne házet jeden úsměv líbeznější než druhý. "Dám vám tam ještě vzorek naší nové vůně, je to Chanel, voní krásně. No, zkuste sama, děkuji za nákup a přeji hezký den..." "Tak jste si nakoupila", září hlídač u východu jako sluníčko. "Tak vám přeju krásný den." Jó, tobě taky, dědo... ne, nebudu se rozčilovat, to mi za to nestojí. 

A já se nyní ptám - je tohleto běžná praxe nebo jen amatérismus jedné prodejny? Brácha, který bydlí v Praze, mi každou chvíli vypráví, jak si boháči chodí inkognito v obyčejném oblečení nakupovat do nejdražších obchodů. A prodavači moc dobře vědí, že ti nejlepší zákazníci na sobě nemají tunu zlata a drahých kamenů. Jak ti ze Sephory poznají, kolik u nich mám v úmyslu utratit? Evidentně nepoznají... Jejich přístup mě opravdu uráží, někdo by je měl vyškolit v psychologii prodeje a marketingu. Poněvadž ač je v Plzni prodejna jen jedna, velmi dobře si rozmyslím, jestli příště půjdu nakupovat tam. 

Autor: Alena Šnajdrová | pondělí 2.10.2017 2:17 | karma článku: 18,61 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Nechci chlapa s nižším vzděláním

Tedy s nižším, než mám já. Na sociálních sítích se zmíněný exemplář obvykle profiluje jako absolvent "Vysoké školy života". A osobně? Netřeba pátrat, on mi to vždycky spolehlivě řekne sám...

18.1.2024 v 4:14 | Karma: 40,48 | Přečteno: 10747x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Svět patří těm, co se nepos**ou

V životě jsem se naučila jednu důležitou věc - člověk musí umět rozlišit, před kým a kdy může bezpečně odhalit svoje strachy a skutečné emoce a kdo jich obratem ruky zneužije.

17.1.2024 v 5:06 | Karma: 17,44 | Přečteno: 507x | Diskuse

Alena Šnajdrová

Jak (ne)(s)balit učitele - učitel druhý

Na střední škole už jsem na(ne)štěstí svou snahu o sbalení učitele neopakovala, ovšem na vejšce mi spadla brada hned první týden zimního semestru, kdy se v učebně zjevil on - magistr Zajíček - a já se okamžitě zamilovala.

7.12.2023 v 4:26 | Karma: 17,09 | Přečteno: 889x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Pomoc, nesnáším telefonování

Už prakticky od dětství se s tím potýkám. Stokrát radši jdu někam osobně, než bych tam volala. Do jisté míry mě vysvobodily emaily a esemesky. Neznámá čísla neberu a známá jak kdy... Naštěstí vím, že v tom nejsem sama.

28.11.2023 v 3:25 | Karma: 17,17 | Přečteno: 674x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak se mi splnil sen aneb intuice, část druhá

Vědci tvrdí, že člověk zdaleka nevyužívá veškerou kapacitu svého mozku. Někteří dokonce odvážně udávají nevyužitost až osmdesátiprocentní. A zjistili už, co jsou sny, kde se berou a proč?

15.11.2023 v 4:25 | Karma: 10,67 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 21,86
  • Průměrná čtenost 1262x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik