Vládnou nám krávy

       Jakkoliv se to zdá neuvěřitelné - v našem státě vládnou krávy. Vládnou v obchodech, v restauracích, a pravděpodobně - i na úřadech a jiných klíčových místech. Denně jste s nimi, nebo spíše s jejich produkty. Není téměř možné se jich zbavit.

       Jako dítě jsem ráda chodila s babičkou do bufetu v našem městě - říkali jsme mu mléčný bar. Byly tam rozličné vůně, ale mě zajímaly jen dvě věci, ze kterých jsem si vždycky mohla vybrat: jahody se šlehačkou a čokoláda se šlehačkou. Vzpomínám na tu dobu s jistou nostalgií. Byla to doba, kdy jsem si v mléčných výrobcích MOHLA  VYBRAT...      

       Babička dnes už nežije, a já nemám čas chodit do mléčného baru. Zároveň však skončilo něco podstatného...

 

       Běžela jsem onehdy do samoobsluhy, koupit si nějakou lehkou svačinku. Spěchala jsem, a tak jsem zcela výjimečně sáhla po polévce v sáčku. Když jsem četla doma na obalu složení, podivila jsem se. Byl tam mléčný cukr - laktóza. Hm. V hrachové polévce.

       Když jsem za týden nato potřebovala rychlou večeři a koupila jsem drůbeží párky, ze zvědavosti jsem na obalu prošla jejich složení. Schválně, co kdyby... Byla tam! Laktóza! Se zlým tušením jsem se řítila k balenému chlebu. Ne, to už by bylo šílenství. Co by dělala v chlebu.

       Co tam dělala, nevím. Ale byla tam! Hm. V chlebu.

       Vzpomněla jsem si na upozornění lékařů, že laktózu bych neměla jíst. Polilo mě horko. Zašátrala jsem v lednici. Byla tam ještě drůbeží tlačenka. Třesoucíma se rukama jsem ji vytáhla a prohlížela složení. Co byste řekli? Ano.

       Stará známá - laktóza - byla i tam. Hm. V tlačence.

       Potřebovala jsem se uklidnit. Ještě, že mám v šuplíku vždycky hořkou čokoládu. Nejméně 70% kakaa. Je černá jako peklo, a zaručeně mě přivede na jiné myšlenky... A bez laktózy, bez mléka. To musí být přece napsáno i na obalu.

       "...může obsahovat stopy pšenice a... mléka..." , stálo na obalu.

       Tak tohle už sladkost nespraví. Vydala jsem se hledat tabletku proti bolesti hlavy. Tabletku jsem záhy našla. A s ní - hádejte co? Samozřejmě. Byla i tam. Hm. V tabletce proti bolesti hlavy.

 

       Zdá se, jako bych si už NEMOHLA  VYBRAT... Chcete mléko? Máte ho mít! Nechcete mléko? Taky ho máte mít. Je v polévkách, nápojích, mase, čokoládě, tabletkách, v umělém sladidle pro diabetiky. Ale i na lepu známek, například.

       A nedávno jsem učinila ještě jednu významnou zkušenost. Koupila jsem jako chuťovku - uzený hovězí jazyk. A jak si tak čtu složení výrobku (přiznám se, že jsem měla neblahé tušení, ale nedala jsem na ně, protože - z čeho se asi tak skládá hovězí jazyk, ne?) - je tam mléko. Hm. V hovězím jazyce je mléko.

       Takže, vážení - nejen, že krávy již ovládly skrze mléko celý náš jídelníček, ale ony mají to mléko úplně všude. I v jazyce. 

 

       Lituji lidi, kteří NEMOHOU  TRÁVIT  LAKTÓZU (mléčný cukr), a to ani v minimálním množství. Je jich mezi námi stále víc, a mnozí ani neví, že tento problém mají. Příznaky jsou někdy dost nespecifické - např. i snížení imunity. Problémy s laktózou mají i lidé, kteří trpí alergií na tuto látku.

       Chtějí-li tito lidé ve zdraví přežít, budou s sebou muset neustále nosit bandasky s vlastním jídlem. A nezbývá než doufat, že tyto plastové nádoby byly vyrobeny bez účasti mléka. I když - řekněme si to upřímně - pravděpodobnost takového předpokladu je mizivá...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Šmýdová | sobota 1.9.2007 13:20 | karma článku: 27,14 | přečteno: 3715x