Mentální anorexie je onemocněním společnosti

Proč ti lidé nejí? Chtějí krásnou postavu, tělo bez chyby. Musí? Musí.

       Mentální anorexie - porucha příjmu potravy. Jak ji léčit? Bylo by etické na tomto místě napsat, že se léčit nedá? Nebylo. Ale ona se léčit nedá. Postupy tzv. klasické ("oficiální") medicíny se léčit nedá. Upřesňuji - to je můj pohled na věc (poznámka pro právníky).

       Můžeme do pacienta vpravit psychofarmaka, která zastřou jeho mysl, můžeme ho posílat na psychoterapie, kde se ujistí, že není sám. Můžeme ho přimět něco málo jíst - budeme-li úspěšní. Základní myšlenka v jeho mysli ovšem zůstává: NEJÍST. BÝT ŠTÍHLÝ. Ta myšlenka je jako neléčitelný mor, který vnitřně invalidizuje člověka.

       Existuje již výčet příčin tohoto onemocnění. Vysoké nároky v rodině. Perfekcionismus. Dokonce - dědičný faktor! Základní příčina se zpravidla opomíjí: vnitřní invalidita společnosti. Oči společnosti jsou upřené na hodnoty, které skutečnými hodnotami nejsou. Máš prsa aspoň trojky? A kolik máš centimetrů v pase? Máš vyholené nohy? Ne? Od rána do večera, za pár korun v každé trafice, a večer v televizi. Jak můžeme chtít léčit mentální anorektiky, ty citlivé jedince, kteří vzali vážně to, co vidí kolem sebe, a nic dalšího jim nikdo neukáže?

       Perfekcionismus těchto lidí není základní příčinou jejich onemocnění. Příčinou je to, že je špatně nasměrován. Kolikrát se v médiích řeší otázka:

  • dokázal by ses vzdát svých oblíbených věcí pro někoho jiného?
  • dokázal by ses vzdát svého přebytečného zisku ve prospěch celku?
  • dokázal bys odolat nemorálním nabídkám?
  • dokázal bys nasadit svůj život pro druhého?
  • dokázal bys pro druhého zemřít?

     

       Pokud by byl perfekcionismus nasměrován k řešení těchto otázek, nebyla by výsledkem mátoha kost a kůže bez vnitřního obsahu, ale ČLOVĚK. Na tyto věci se ale nikdo neptá, dokonce by se většina lidí  za podobné otázky styděla. Společnosti chybí nitro, je vnitřně prázdná, invalidní. Jako invalidní funguje, a invalidy plodí. Nejsou to zdaleka jen anorektici. Jsou to všichni jednorozměrní lidé, kteří se řídí jen vnějším zdáním, míněním druhých, diktátem bezduchého státu a jeho pseudozákony...

       Jsi v politice? Pak si nahrab, co můžeš, využij svou šanci, nebuď hloupý. Najdi si novou ženu (která má prsa aspoň trojky - ale zjisti si její BMI). Snad jsi nechtěl žít s tou původní? Podívej se, jak vypadá! Co z toho, že jsi slíbil věrnost, že jste spolu něco prožili, byla s tebou, když ti bylo nejhůř, a šla ti vždycky tak ráda naproti? To je jen uvnitř vás dvou - a "uvnitř"... přece NEEXISTUJE! 

       Člověk - jako jediný tvor na Zemi - si ovšem může uvědomit, že "UVNITŘ" - existuje.  A  že právě tento rozměr je podstatný a určující. Pokud společnost tento fakt opomíjí, nemůže léčit mentální anorektiky. Nemá jim totiž co říct.

      

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Šmýdová | sobota 4.10.2008 14:32 | karma článku: 23,53 | přečteno: 1546x