Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Někdy se nestačím divit, co všechno je možné

Před pár lety jsem vyrazil na krásný závod přes hanácký Mont Blanc, jak se Velkému a Malému Kosíři říká, a zažili jsme tam něco tak neuvěřitelného, že si po té době říkám, jestli to vůbec byla pravda.

Stojíme na startu. Všichni si nervózně vytřepávají svaly a po očku sledují soupeře. Rozcvičení a perfektně přepravení, je vyrazit. Startér se pomalu blíží k davu stepujících běžců. Nervozita se stupňuje. Každý hledá nejlepší pozici u čáry, jakoby nás čekal start na 800m a ne dlouhých 25 km v převážně těžkém terénu.
Najednou před nás předjede stará škodovka a ze zadního sedadla vyskočí drobounký stařeček s dlouhými šedivými vlasy, staženými v copánek. „Tož na mňa chlapi kurnik počkéte. Ten stop, co sem ho lapil, jel tak pomaly, že sem to mohl rychléš doběhnót,“ volal na nás s podivným přízvukem v hlase a začal strkat jakési mokasíny a gatě do batohu. Z trenek neurčité barvy a střihu, značku bych odhadl na některý předválečný sokolský slet, visely nožky, tenké je tyčky na podepírání jabloní. Tričko, co na něm plandalo jak travnice, spadalo také časově do doby spartakiád. No, vypadal asi jako Lauer a Hardy při cvičení z dob němého filmu, jen na nohách mu chyběly polobotky, ale pracně si na ně šněroval nové závodní speciálky. Všichni jsme se po sobě podívali a nejdřív tiše, ale pak jsme to nevydrželi a rozchechtali se nahlas. Napětí a soustředění před závodem bleskem opadlo.
„Dědo v klidu, my vám utečeme až po startu, jen si to v pohodě pořádně zavažte“, ozvalo se z davu. „Ale to vite, včera mi to dovéz kluk. Pré aby mi to lép šlo, tož to teda nevim, zatím sem to nemňél na nohách. Tož snad to mám tak dobře,“ zakončil dědula řeč a zatáhl zkušeně boty na dva suky.
Startérovi vrazil do ruky batoh, přičemž z něho cosi vytáhl a zhluboka nasál.
Ředitel závodu ještě při čekání na to, zda se podaří dvěma pomocníkům propíchnout opozdilcovo tílko sychrajskami a připevnit nějak číslo, rychle k čekajícím běžcům dodává: „Pak tam máte párky a klobásy na opečení, tak na to nezapomeňte.“
Děda zpozorněl: „To jako někde v tom lesu na točce, a to tam možete mět voheň? No tož to abych sebó hébl, aby na mňa něco zbylo.“ To už bylo na všechny moc a za hurónského chechotu málem všichni prošvihli startovní výstřel. Jen náš nový hrdina ne. Odvážně se dral dopředu a něco svíral pevně v ruce. Mazal jak pes, právě urvaný ze řetězu, na kterém byl přivázaný nejmíň deset let. Horko těžko jsme ho pod pár kilometrech doběhli. „Tak pod první kopec, to jsem ho odhadl dobře, ale i tak je fakt dobrý“, vydechl někdo ve skupině za mnou. Po očku jsem se po tom, o hodně starším pánovi, podíval. Zpomalil a něčeho si loknul. Supěli jsme do kopců a najednou kolem nás prosvištěl jakoby nic. „Tož vám tam aj nějaké párek nechám i pivo, esi bode“, bodře podotkl, když nás bez viditelného zadýchání míjel. Užasle jsme ho pozorovali. Tak nějak jsem si představoval, že se pohybovali staří indiánští poslové po stezkách ve vysokohorském prostředí And. Mayové i Inkové by mu museli závidět, snad mu jen za škraní chyběl list koky.
V polovině trati na nejvyšším kopci ležel na zádech a sledoval nebesa a krajinu kolem.
Když jsme se k němu doplahočili, křepce vyskočil a povídá: „Chlapi já tu tolik lét nebýl, tož sem si to chtěl prohlédnót, šak vám to nevadi.“ Jen jsme něco zamručeli a s vytřeštěným zrakem sledovali a jak z kopce, mezi kořením a kameny letí dolů jako pírko. Ale ještě před tím si opět něčeho dal z té malé butilky, co si nesl v ruce.
Uviděli jsme ho zase kus před sebou až ve vesnici, kterou vedla trať závodu. Vesele rozkládal rukama a debatoval s místními starousedlíky, sedícími pod kaštanem u hospody s půllitrem piva v ruce. Jak nás spatřil, zase si lokl a pak zmizel. V cíli seděl u ohně a měl v sobě minimálně deset opečených klobás a basu piv. Rozhodně na něm nebylo vidět těch 25 km. S omluvou jsme se k němu přišourali. „Vy naděláte, šak sme se proluftovali, né?“, bodře povídá ten borec, schovávaje svoje občerstvení do batohu.
Zpozorněl jsem: „ A dědo, co v tom vlastně máte, že jste si pokaždé loknul a letěl jako kondor.“ Zasmál se: „Tož to synku řékáš dobře, ale to tam u nás pijó aj maly děcka, tady máš na dně, tož to dopi.“ Opatrně jsem tomu čichnul. Vinula se z toho nějaká neznámá vůně. Zkusil jsem to na jazyk. Nic. Tak jsem to hrkl do sebe. Chvíli se nic nedělo. Všichni kolem mě pečlivě sledovali. Najednou jsem cítil, jak mi tělem probíhá podivné chvění, to se rychle změnilo v napětí. Oči mi začaly lézt z důlků a pak to povolilo a já si začal připadat, že mi nic není, že jsem právě nedoběhl 25 km na pokraji zhroucení a že můžu vyrazit znovu.
V tom okamžiku u nás zakvílely brzdy a z auta vyskočil k našemu velkému překvapení indián. Zavolal něco na toho dědu, asi španělsky.
„Tak sa tu mňéte, to konečně dojél moj kluk, měli sme cestó defekt a tož sem přijél pozdě na start. Přišel sem se po mnoha rokách podívat na rodnó Hanó. Ale mosíme už letět dom. Máme tam v horách v Peru farmu,“ dodal a skočil do auta.
Užasle jsme hleděli. Pak jsem se vzpamatoval: „Dědo, a co jste to vlastně pil?“
Jenže už byl pryč.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Smutnýzdeněk | pátek 30.8.2013 11:28 | karma článku: 15,19 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Zdeněk Smutnýzdeněk

Proč si ty psy nehlídáte

V posledních letech se místo pořádného běžeckého tréninku jen tak courám po lesích se svým psem. Občas vyrazíme i jinam po okolí a nestačím se divit, kolik je všude nalepených na stromech, rozích domů, zastávkách autobusů a na mnoha jiných místech zoufalých proseb o pomoc při hledání něčího psího miláčka.

14.1.2015 v 9:57 | Karma: 41,19 | Přečteno: 9451x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Kdopak mu tolik ublížil

Na svých toulkách po lesích, protože to co teď předvádím, se již nedá nazvat během, ale spíš potulováním, jsem se občas vypravil do míst, kudy jsem kdysi velmi rád běhával. Je to už bohužel příliš daleko na mé současné fyzické možnosti, tak jsem tam delší dobu nebyl. Až nedávno, na podzim, jsem se odvážil opět po těch svých oblíbených trasách zase jít proběhnout.

7.1.2015 v 13:22 | Karma: 14,01 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Vánoce jsou pro mě utrpením

Nemám Vánoce rád. Už jako malé dítě jsem nesnášel to přetvařování u vánočního stromku a čekání na dárky, které mi vesměs nic neříkaly. Je pravda, že tehdy byla jiná doba. Oblečení bylo důležitější než to, co si malý kluk mohl přát.

19.12.2014 v 10:18 | Karma: 26,04 | Přečteno: 3324x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Babička byla studnice moudrosti

Jsou lidé, které uslyšíte naříkat snad na všechno. Dokážou na vás sypat z rukávu jeden problém za druhým. Jak stárnou, je to s nimi čím dál horší, což ovšem už teď plně chápu. Přece je stárnutí sebou potíže nese samo sebou. Vidím to sám na sobě. A jsou pak lidé, od kterých neuslyšíte nikdy žádnou stížnost. Jsou nad věcí a věk je nijak nezlomí. Jsou nedolní jak duchem, tak fyzickou výdrží. Přesně taková byla moje babička.

17.12.2014 v 13:03 | Karma: 21,67 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Bez maminky už to nikdy nebude ono

Proč je ten život tak nespravedlivý. Hodní a poctiví lidé umírají a grázlové a gauneři se nám tu chechtají do obličeje. Už i tahle spravedlnost, že před Bohem jsme si všichni rovni, se u nás stává jen proklamovanou nic neříkající větou, kterou se kamufluje stav společnosti a bagatelizuje se její rozdělení na ty, co si dělají, co chtějí a zbytek, kteří jsou jen poslušné ovce, které sklopí hlavu a táhnou tu káru, na níž rozmařile poskakují lumpové a grázli, dál.

15.12.2014 v 13:16 | Karma: 19,86 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

10. května 2024  17:56,  aktualizováno  22:24

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 689x
40 let se pohybuji ve sportovním světě aktivně jako atlet i trenér. A pořád to beru stále stejně vážně, jen čím jsem starší, tak čím dál víc vím, že nic nevím.

Seznam rubrik