Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Doufám, že se toho nedožiju - tedy nechce se mi tady pobývat tak dlouho, ale rád bych viděl , že v Čechii jezdí míň aut, rozčilují mě. Benzín za 50 skoro a aut všude jak.....nacpáno.

0 0
možnosti
JP

Jestliže klasické spalovací motory přeměňují jen 30 % energie na kinetickou tj. pohyb a zbytek na teplo, tak stojí za to do toho jít a najít jiné řešení. Na tyto velké věci trh prostě nestačí. Nemá cenu panikařit, dle tohoto zákona mohou klasické automobily jezdit i v roce 2050 i déle - alespoň u nás dle průměrného stáří automobilů. Praxe rozhodne, může se to otočit , ale spíše čekám zrychlení ve prospěch elektromobilů nebo vodíku. Technický pokrok nelze zastavit.

1 0
možnosti
LV

Jak je vidět na příkladu syntetických paliv, tak lze. Spočítal někdo,kolik nafty se spali při výstavbě nové infrastruktury distribuce zcela nových produktů- baterií, elektromotorů, surovin pro jejich výrobu, i distribuce samotné elektrické energie? Kromě toho existuje spousta dalších způsobu uložení energie, proč se tlačí lithiové baterie?

2 0
možnosti
PK

Jestli ale to velké oteplení - na čemž se většina vědců shoduje - se dostaví a Země to odskáče - tak to jenom trhem nevyřešíte. Navíc lobby, růst obyvatelstva, atd. Už i Zéland omezí podstatně přes povolenky chovy, "prdění" je tam katastrofa.

1 0
možnosti
Foto

A kdy schvali tanky a stihacky na baterky? Proti tomu jsou osobni auta zanedbatelna. Co ty dodavky zbrani EU vcetne tech na PHM po celem svete?

Nemeli by byt valky dovoleny jen s emisnimi povolenkami? :-)

2 0
možnosti
Foto

Napište to Putinovi. Víte, co PHM musí spotřebovat ruská armáda?

1 0
možnosti
JD

Ono se to může za pět, deset let přehlasovat znova!:-)

1 0
možnosti
JM

J79o24s50e28f 12M29i70k67e11l

12. 6. 2022 23:30

A to ještě za předpokladu, je nějaká EU ještě bude existoval ...

0 0
možnosti
Foto

Co řekli o televizi:

Lee de Forest v r. 1926: "Teoreticky a technicky je televize proveditelná, ale už komerčního hlediska je to nemožné, o tom musíme ještě trochu snít."

John Logie Baird v r. 1931: "Nedoufám v televizi s katodovou trubicí." - ale v r. 1940: "Katodová trubice je nejdůležitější část televizního přijímače."

D. F. Zanuck v r. 1946: "Televize se do šesti měsíců neudrží na trhu."

Viz Praktická elektronika, 06/2020, str. 39

Vědci z Francouzské akademie věd tvrdili, že vlak nemůže jet vyšší rychlostí než 36 km/hod, protože by se cestující zadusili podtlakem vzduchu.

Podobně byl zapuzen vynález Valdemara Poulsena, který předvedl předchůdce magnetofonu (záznam na ocelový drát): "Žádný přístroj nemůže vydávat něco tak lahodného, jako je lidský hlas."

Podobné výroky slavných badatelů by vydaly na několik blogů. Všichni mají něco společného - nedostatek představivosti a víry v lidský rozum a schopnosti.

Aneb: "Když to neumím udělat já, tak to vůbec nepůjde."

3 1
možnosti

A na koho spoléháte - na jurodivého Timmermanse?

1 0
možnosti
Foto

No ta zase nastane konec světa. Stejně jako s příchodem železnice, stejně jako s příchodem spalovacích motorů. Každá změna znamená potíže a každé se spousta lidí sveřepě brání, ať už jim jde objektivně o živobytí, nebo prostě chtějí nějak doklepat v důvěrně známém světě. Jen jedno je jisté, nikdy nic nedopadne, jak si myslíme:-). Ale změna si cestu najde, musí, neboť celý vesmír se neustále mění.

1 1
možnosti
Foto

A53l34e31š 66M42e33r65t79a

12. 6. 2022 16:10

Nic proti změně, ale železnice, či spalovací motor se tady neprosadil, zakázaním koní, ale prostě proto, že se tento způsob dopravy, či pohonu ukázal jako efektivnější. Pokud je elektromobilita takový zázrak, tak by se měla prosadit na trhu sama a né za pomocí dotací a zákazů.

10 1
možnosti
LJ

Rok 2035 je daleko. Do té doby se může stát mnoho věcí.

V práci jsme měli kolegu, který roky vystřihával z rudého práva titulky typu: "Do roku 1960 bude zrušen pořadník na auta, bude jich dost pro každého" nebo "V roce 1966 bude vyřešen nedostatek bytů."....atd. Lepil si je do sešitu na strány nadepsané příslušným letopočtem. Každý rok při oslavě Silvestra sešit vytáhl a četl, co mělo být uplynulý rok dosaženo a co nás čeká rok příští. Výborně jsme se při tom bavili, jen komunisté se cítili všelijak, ale nemohli nic namítat.

6 0
možnosti
MK

Pořád věřím, že se ten eurosojuz včas rozpadne.

2 0
možnosti
JV

J85i69r24i 12V96r36a66b93e51c

12. 6. 2022 15:12

To už bylo vždycky tak, že byl odpor proti pokroku. Bez inovace by se jezdilo furt s volským povozem.

2 5
možnosti
MK
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,29
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik