Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J87a86n 98Š92i74k

5. 2. 2022 7:54

Ono je to všechno hezké. Jenže jednou v budoucnu uhlí nebo ropa stejně dojdou nebo bude jejich těžba tak extrémně drahá, že se nevyplatí. Jaderné elektrárny? Kolik se jich postavilo v Evropě za posledních dvacet let? Kde je chcete postavit? Všichni je chtějí, ale nikdo na své zahradě. Kde tedy budou stát nové? A to budeme čekat vždycky 15 let než se postaví nová? Každému je snad jasné, že se musí hledat náhrada těchto zdrojů. Nejde si pořád říkat ještě je čas, ještě je čas, protože pak najednou nebude. Jaderná energie je skvělá, ale myslím že u nás budu rádi za obnovu stávajících. Nová tu nikdy stát nebude, leda by se z některého kraje stala poušť..

3 1
možnosti
PZ

souhlasím, od 90 let je jádro na ústupu. Jaderná energie je skvělá, ano stabilní koncentrovaný zdroj na malém prostoru, ale s vysokými investičními nároky, nevyřešenou likvidací odpadu, který budeme muset vyřešit a jedná se o dopady na tisíce příštích generací? Proč tedy tuto výhodu nevidí investoři, banky a další, kteří by mohli bohatnout?

0 0
možnosti
Foto

A proč tedy investoři, banky a pod. nehledají něco jiného, na čem by zbohatly?

0 0
možnosti
PZ

investují do OZE a plynu...nemusejí hledat

0 0
možnosti
ZZ

Banky investují do OZE ?

Ty zajímá pouze zisk.

;-D

0 0
možnosti
Foto

Ten mají právě díky dotacím bohužel jistý.

1 0
možnosti
ZZ

To je ale rozdíl - zda investuje banka, nebo stát.

;-)

0 0
možnosti
MS

Zařazením jádra do taxonomie dostaly finannčí instituce zelenou k financování nových jaderných reaktorů.

0 0
možnosti
PZ

ano toto srovnalo podmínky, správné rozhodnutí, ideální bylo bylo nemít žádnou taxonomii a nechat vše na trhu, návratnosti, atd

0 0
možnosti
MS

Teď jste udeřil hřebíčkem na hlavičku? proč se 11 let žádné velké FVE nestavěly? Nebyly dotace!!! Celým smyslem blábolů dotačních lobbistů za OZE jsou jen a jen prachy! Planeta je jim šuma fuk. Proto také podporují používání "rezervního" emisního zemního plynu, který se tváří jako "čistá" technologie, ve skutečnosti je zemní plyn v celém životním cyklu stejně emisní jako uhlí spalované v místě těžby. Ano, jádro je investičně náročně, ale je to návratná investice, která nepotřebuje ani dotace na základní investici, ani na provoz. To vše OZE bez dotací neumí, protože jejich nadprodukce ve stejné době a na stejném období je navzájem kanibalizuje, takže i Němci teď řekli, že do roku 2040 budou dotace potřebovat. Já myslím, že stále. No proto explodují ceny elektřiny: čím více OZE, tím více problémů!

1 0
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,29
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik