Zvyšování platů a důchodů: nezodpovědné závody populistů

Ministryně Schillerová a Maláčová se předhání, kdo získá více hlasů rozhazováním z rozpočtu zadluženého státu na vyšší důchody a platy státních zaměstnanců. Je to hazard. A říkám to jako někdo komu covid taky vzal většinu příjmu.

To co před volbami předvádějí ministryně Schillerová a Maláčová je tragický příklad předvolebního populismu. Závodí mezi sebou, kdo rozpočet již tak zadlužené země po zbrklém zvyšování důchodů, zatíží ještě nezodpovědnějším slibem zvyšování platů státních zaměstnanců. Vidím to kriticky, přestože bych to sám potřeboval, neboť mi covid vzal většinu dosavadního příjmu. Nicméně i školák se základní znalostí matematiky ví, že nelze stále rozhazovat z rozpočtu, pokud do něj nezajistím dostatečné příjmové zdroje, nebo pokud někde neušetřím.

Tato vláda neušetřila, protože postupně zatěžovala rozpočet zvyšováním počtu státních úředníků a byrokratů. Zároveň z rozpočtu rozhazovala neefektivními opatřeními během covidu. Na straně příjmu přitom dokonce ochromila přísun z daní tím, že zrušila superhrubou mzdu. Nakonec několikrát nezodpovědně zvyšovala důchody, aniž by si to odpracovala poctivou důchodovou reformou. Všichni to důchodcům přejeme. Ale i moje skoro 90 letá maminka a důchodkyně to kritizuje a říká: Pokud vláda selhala ve smyslu důchodové reformy, která by měla zajistit udržitelnost, nemůže rozdávat důchodcům na úkor zadlužení jejich dětí a vnoučat.

A teď se nám ještě těsně před volbami dvě ministryně předhání dalšími naprosto nezodpovědnými sliby zvyšování platů státních zaměstnanců, jejichž cílem není nic jiného, než si za každou cenu koupit další hlasy a udržet se u moci. Pokud budeme nechávat rozhodování v tak nekompetentních rukou, skončíme nakonec jako finančně zkrachovalé Řecko!

Milí voliči, mysleme dvakrát, než půjdeme volit...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Smrk | pondělí 27.9.2021 7:00 | karma článku: 38,51 | přečteno: 3905x
  • Další články autora

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08

Václav Smrk

Putin je Hitler

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91