Sklání se vedení české církve před Hradem, oligarchy a Čínou?

Dnešní prohlášení České biskupské konference, ve kterém reagovala na páteční rozhovor Tomáše Halíka na ČT, tomu nasvědčuje.

Na velmi zajímavé a otevřené vyjádření Tomáše Halíka v jeho pátečním rozhovoru na ČT, které konečně pojmenovalo hlavní nešvary naší společnosti z hodnotového hlediska (což se od duchovních a církve očekává), reagovala Biskupská konference negativním vyjádřením. Na jejích stránkách se dnes objevila nóta, že šlo o soukromé názory T. Halíka. Bez širšího vyjádření se ČBK vymezila vůči postojům, které i naše sekularizovaná společnost od církve očekává. Přitom šlo většinou o názory v současnosti zastávané i papežem Františkem. 

Vedení české církve se tím noří stále hlouběji do morálního marasmu a nihilismu. Kardinál Duka neváhá podporovat kdejakou kontroverzní akci Miloše Zemana, včetně ostudného politicko-ekonomického zaměřování naší země na komunistickou Čínu. Arcibiskup Graubner podobně podporoval prorusky orientované názory Václava Klause. Když se pak některý z kněží, jako je Tomáš Halík, ozve a ujme se role, kterou by církev měla zastávat - tedy role hlasu kritického svědomí - je pak "umlčen" nebo "odříznut" prohlášením, jako je to dnešní. 

Není možné zbavit se dojmu, že k tomu biskupská konference přistoupila na přímý impulz z Hradu, nebo jeho oligarchických kruhů, obchodně napojených na Čínu (a samozřejmě na Rusko), kterým je taková kritika velmi nepříjemná. Také se zdá, že zmíněné oligarchické kruhy mají k okruhu kardinála Duky svého člověka v osobě tajemníka Norberta Badala, který se často projevuje coby klerikální obdoba hradního mluvčího Ovčáčka.

Celá kauza je alarmující a ještě více podtrhuje Halíkovo tvrzení o nebezpečnosti morálního propadu české společnosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Smrk | pondělí 25.4.2016 14:53 | karma článku: 16,97 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08

Václav Smrk

Putin je Hitler

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91