Případ TOP 09: Kalousek ničí co vytvořil

Miloslav Kalousek, jeden z matadorů, ale i dinosaurů naší politiky, svou sebestředností a neschopností sebereflexe postupně zadupává do země politický projekt, který je nesporně největším úspěchem jeho politické kariéry: projekt TOP 09.

TOP 09 právě zažívá poměrně smutnou etapu, na níž je patrné, jak je těžké nepodlehnout pýše a ješitnosti, když se člověku něco podaří. O tom by mohl ledacos vyprávět Miroslav Kalousek, kdyby byl dostatečně sebekritický. Když před více než pěti lety oznamoval vznik nové strany, málokdo tomu přisuzoval naději na úspěch. Pracovitostí, prozíravostí při tvorbě politické vize a hlavně taktičností při volbě Karla Schwarzenberga, jako trademark a hlavního marketingového nástroje strany, Kalousek prokázal své politické a manažerské schopnosti. Po dlouhých letech tak vznikla nová politická strana, která se nejen nestala projektem na jedno volební období, ale byla schopna převzít i vládní odpovědnost. Pravda, skoro nevolitelná ODS, díky své zavšivenosti mafiány a klausovskou ideologií, postupně a snadno novému politickému projektu na české pravici uvolnila prostor. Přesto se úspěch TOP 09 dá považovat za úspěch Miloslava Kalouska.

 

Jenže jako je to v životě "přirozeném", tak to chodí i v politice. Není zas až tak těžké dítě počít a porodit. Daleko náročnější je ho vychovat, vytvořit mu životní prostor a v určité chvíli se začít vytrácet do pozadí a předat mu odpovědnost. A v tomto Kalousek těžce selhává. Úspěch jeho strany postupně nafukoval jeho ego natolik, že se již postupně viděl v roli příštího premiéra a zanedbal podstatné: vytvoření bazální úrovně politické strany a postupné otevírání prostoru pro další generaci schopných "TOP politiků". Kalousek se obklopuje spíše lidmi, kde se loajalita blíží servilitě, kteří mu raději přikývnou a skrývají se v jeho stínu. Skutečné a výrazné osobnosti, které by v budoucnu mohli převzít otěže strany a tím ohrozit Kalouskovo postavení, on sám postupně zadupává do země. Tomáš Hudeček je jen jeden z příkladů, byť ten nejviditelnější. A jakou v tomto roli hraje předseda a kníže Karel? Bylo by nespravedlivé ho zařadit mezi kývače Kalouska. Naopak, Schwarzenberg byl do určité doby hlavním mentorem Kalouskova úsilí a úspěchu. Jeho problém vězí ve stáří. Je pochopitelné, že v jeho věku již člověk některé věci nevědomě přehlíží, nebo možná i vědomě, neboť se již nedostává sil se s nimi vypořádat...

Autor: Václav Smrk | čtvrtek 23.10.2014 11:42 | karma článku: 28,33 | přečteno: 1948x
  • Další články autora

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08

Václav Smrk

Putin je Hitler

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91