Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zahradní vřesoviště

Vřesoviště na zahradě je kusem přírody přeneseným blíže k Vašemu obydlí. Vyžaduje však minimálně stejně citlivý přístup k zakomponování do zahradní kompozice jako skalka. Zástupci nejvíce použivaných rodů např. Erica carnea a Calluna vulgaris v rozkvetlém stavu jsou velmi dobrým prodejním artiklem. Blíží se jaro a tím i kvetení druhů a variet rodu Erica (Vřesovec).

Erica carnea

VŘESOVIŠTĚ

      Přiznám se, že při názvu tohoto slova mě více napadá představa přírodního rostlinného společenství s převahou vřesovců nebo vřesů. Výsadba těchto rostlin v menším množství na zahradu, nemůže být nazvána vřesovištěm. Jistě by se k tomu vyjádřili botanikové.

      Zahradní vřesoviště je termín, který používáme, máme-li vytvořit scenérie přírodního prostředí z vřesovištních rostlin v zahradě. Nejlépe to vyjádřil Karel Hieke ve své knize „Vřesoviště, vřesovce, vřesy“ vydané v r.1982:

      „Zahradní vřesoviště představuje specifickou sadovnickou úpravu. Při jeho zakládání můžeme prověřit svůj vztah k přírodě i své schopnosti jejího citlivého umocnění.“

      Provedl také rozdělení zahradních vřesovišť:

I. Z hlediska pravidelnosti výsadby:

• nepravidelné (s přirozeným dojmem)

• pravidelné (se specifickým architektonickým cílem )

II.Z hlediska rozsahu výsadby:

1. Záhonové vřesoviště je nejběžněji používaný způsob výsadby. Pravidelné záhony najdeme především kolem cest, v předzahrádkách, podél zdi a podobně. Nepravidelné ve větších trávníkových plochách,okolo kamenných zídek, poblíž chat, chalup apod.

2. Vřesoviště ve skalce, kde část skalky je osazená vřesovištními rostlinami.

3. Minivřesoviště nazýváme vřesoviště založené buďto na malé ploše (do 5 m2) nebo v nádobách jako mobilní zeleň.

4. Větší vřesoviště založené na větší části zahrady nebo v parku s plochou do 2 000 m2. Takový rozsáhlý typ je již vlastně přírodně-krajinářským řešením, jenž esteticky umocňuje přírodní vřesoviště, vytříbeným doplněním rostlinné skladby a citlivou modelací terénu.

      Úspěšní zahradní architekti, kteří hledají inspiraci především v přírodě se snaží jakýkoliv typ vřesoviště nenásilně zakomponovat do své kompozice.

      Stejně jako skalka, tak i vřesoviště vyžaduje citlivé zvážení při umístění. Zpravidla navazuje na další vřesovištní rostliny nebo rostliny, které většinou tvoří skladbu v přírodním prostředí. Není dobré se příliš odklánět a experimentovat v kombinaci rostlin a úpravách stanoviště. Nevysazujeme rostliny nadměrně kontrastující barvou květů, listů, lišící se nápadně habitem atd. Tím však nechci říci, aby vřesoviště bylo jednotvárné. Mělo by však svoji pestrost vyjadřovat tlumeně a decentně.

      V případě pokrytí větší plochy vysazujeme jednu odrůdu a netříštíme ji nápadnými kombinacemi. Vyjímkou jsou minivřesoviště, kde jsou vřesovce a vřesy doplněním jiných kompozičních záměrů. Ani tady však nikdy nevysazujeme jednotlivé rostliny ojediněle po jedné, po dvou apod. Nikdy nekombinujeme vřesy nebo vřesovce s barevností květin.

      Máme-li napodobit přirozená vřesoviště musíme věnovat pozornost také výškovému členění porostů a modelací terénu. V přírodě jsou vřesoviště zpravidla plochá. V zahradních úpravách si sice více dovolíme výškový kontrast, plošně by však neměl přesáhnout 1/5 vřesoviště. Základní plošné a nízké uspořádání porostů, charakteristické pro vřesoviště, musí však býti zachováno. Vyšší rostliny pokud je použijeme, umísťujeme jen jako solitéry a dostatečně vzdálené od sebe, nebo doplňujeme vhodné skupiny poblíž výsadby, tvořící kulisu daného pohledu na vřesoviště.

       Vřesoviště může být doplněno odumřelým kmenem nebo pařezem. Také může být zde tůňka nebo potůček. Chodníky ve vřesovišti jsou nejvhodnější z prken, kulatiny apod. V omezeném měřítku i z kamene. Toto má platnost především pro větší vřesoviště. Poblíž budov při budování zejména pravidelného záhonu vřesoviště vycházíme z architektonického uspořádání dalších prvků a citlivého zvážení umístění.

       Na vřesovištích vysazujeme tudíž převážně rostliny rodu Erica (vřesovce – většina kvete již asi od února ) a Calluna (Vřesy- většina kvete od července ). Oba rody jsou kyselomilné, tudíž nesnášejí vápno. Půdu vyžadují živnou s dostatkem humusu, obohacenou nejlépe rašelinou (Dnes je v prodeji substrát pro vřesovištní rostliny). V případě příliš vlhkého stanoviště provádíme odvodnění drenážkami nebo vytvořením drenážní vrstvy. Poněkud vlhčí stanoviště snáší Erica tetralix. Na většině stanovišť provádíme 100% výměnu půdy. Výsadbu provádíme ve sponu většinou 20x20 až 20x30cm, některé vyšší vřesy ve sponu větším.

       Vřesoviště ze sadovnického hlediska oživují kompozici od časného jara až do května a od července do podzimu. V případě nevhodného umístění, můžou však dobré dojmy ze zahrady zásadně narušit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Slatinský | neděle 16.1.2011 18:08 | karma článku: 12,26 | přečteno: 2019x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANALÝZA: Prázdné gesto. USA dotují Izrael miliardami, pár bomb nic nezmění

9. května 2024  11:27

Premium Spojené státy ve středu zastavily dodávky bomb pro Izrael v reakci na operaci v Rafáhu. Dopady pro...

Není tam garance, že to bude svobodná volba, kritizuje ve Sněmovně Babiš

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  11:25

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátili k návrhu pětikoalice na zavedení možnosti korespondenční...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:45

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

9. května 2024  10:35

Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz