Kráčíme po správné cestě?

Články a kritika mají smysl jen tehdy, když inspirují člověka k poznání pravdy a k činům vedoucím k prospěšnosti nás všech! Přirovnání s cestujícími na jedné lodi je známé a příkladné.

S rozvahou lva pozorujeme dění, trpělivě čekáme na potřebné změny!

     V posledních dnech jsme si připomněli 67. výročí konce druhé světové války a německé okupace. Tuto dobu si musíme stále připomínat, neboť z ní plyne mnoho ponaučení, jak pro jednotlivce, tak pro společnost. Pro naší vlast pak navíc, specifické zkušeností, které ukázaly kdo je kdo.

      Není náhodou, že stejně jako jedinec, člověk, tak i společnost, nejvíce zraje v době strádání. Naopak, v době hojností často zapomíná na útrapy, které můžou znovu nastat.

      Dokonce nejsme schopni rozpoznávat včas signální situace, které nám, čím dál, tím více napovídají pravděpodobnost opětovného prožití úpadku.  (Hlupáci tvrdí: „Mne se to netýká!“ nebo „Já se starám jen o sebe, mně se nemůže nic stát!“ )

      Okupace naším občanům přinesla utrpení a velmi často ztrátu svých blízkých. Jejich odvaha a činy k obraně vlasti by měly být pro nás pro všechny příkladem a v tomto smyslu bychom měli předávat toto národní přesvědčení dalším generacím.

      Současná doba však vytváří podmínky pro zapomenutí příčin utrpení. Pamětníci zvolna vymírají a vytváří se prostor pro úpravu historických událostí a zkreslování ve směru politické objednávky.

V tomto smyslu vždy u nás fungovalo povědomí lidí, kteří pravdu přenášeli na další generace vlastní cestou. Proto by si měli uvědomit všichni, kteří chtějí manipulovat s přesvědčením lidí, že jakékoliv pokřivení pravdy může nastat pouze DOČASNĚ !  (Staré české přísloví říká: „Lež má krátké nohy!“)

     Mladší generace  jsou již nyní natolik vzdálené této době, že druhá světová válka jim splývá s jinými předchozími válkami a vytváří jednu neznámou dobu, která byla dávno před jejich narozením a patří tudíž do historie.

 

     Proč musíme vysvětlovat, že dějiny nejsou jen o spoustě dat na zapamatování?

     Ukazují to životní názory a pohledy mladých lidí v současnosti!

     Projevuje se ve velkém nepochopení zejména morálních zásad, které byly vždy u nás základem výchovy mladší generace. Jakoby veškeré české tradice  byly přežitkem minulosti a překážkou k svobodnému myšlení a jednání.

     Nutnosti je ukázat, že většinou vše již tady bylo a mělo nějaký důsledek. Často znamenající pro nás úpadek, neštěstí a utrpení.

     Proto si je musíme uvědomovat a zdůrazňovat, že dějiny jsou o událostech k ponaučení, abychom již stejné nebo podobné chyby neopakovali, a naopak vše, co se nám podařilo, rozvíjeli k prospěchu nás všech! 

     Člověk, který zná historické události a dokáže si pravdivě vysvětlit příčinné souvislosti, stává se předvídavým člověkem, tudíž VYKLADAČEM BUDOUCNOSTI !

     Historie však není jen období před naším narozením, ale také se tvoří v průběhu našeho života. Stáváme se pamětníky a také zralejšími, zkušenými jedinci.

     Pro společnost se prospěšně projevuje pak pravdivost zkušených lidí, kterou chytrý člověk vnímá stejně jako historii.

     Vlastní mnoholeté zkušenosti člověka, ve smyslu pravdivého poznání, nemůže nikdo zpochybnit (jako např. historici), a tudíž jsou starší, schopní mladým, mnohokrát předpovědět – kde jejich počínání povede !   

     Ne nadarmo se říká, že škola je jen základ života, což mladí lidé nechtějí chápat a spěchají předčasně tam, kde by měli dospět až za určitou dobu zrání. Tato doba je zkušeným odborníkům v každém oboru dobře známá!!! (Současná doba odbourala odbornou praxi v mnoha oborech a nahradila ji nesmyslnou rekvalifikací. Negativní dopady všichni pociťujeme!

     Jen mladí lidé, kteří tím dostali příležitost rozvíjet se dle svých představ bez zkušeností a často bez potřebného odborného vzdělání, v tom vidí pomyslnou svobodu, zvláště, když odpovědnost se stala v současnosti přežitkem.)

      Z toho plyne další ponaučení:

      Jen hlupák si myslí, že ví dost na to, aby mohl vykonávat povolání, kde se nechá zaměstnat, nebo, kde obdrží živnostenský list!

      S tím souvisí také zásadní pohled:

      Doklad o ukončeném odborném vzdělání není dokladem o vědění a poznání pravdy!     

CHCE TO  ČAS  A  PŘEJÍMAT ZKUŠENOSTÍ OD STARŠÍCH KOLEGŮ,   A ZÍSKÁVAT SVOJE VLASTNÍ  !!!

      Důkazem nepochopení těchto základů jsou absolventi, kteří se hrnou rovnou do těch nejvyšších manažerských funkcí!

 Směšné, opravdu směšné jsou jejich projevy, kdy poučují staré „pardály“ a sami chtějí upozornit slovy na své obrovské zkušeností! 

(Jednou z příčin bývá také - získána neúcta k starším, včetně k vlastním rodičům, která je zcela jistě způsobená základním vzděláváním a výchovou ve školách !!! Nevěřte sváděním viny na rodinu, kterou koneckonců tvoří zase absolventi základního vzdělávání!

K tomu nám navíc vytvářejí společenské prostředí často pseudo-odborníci zejména z řad sociologů, ekonomů a právníků, a ukazují, že hodnoty života jsou o vyčůranosti a užívání si blaha, které se nám nabízí. NENÍ TO PRAVDA !!!

      Starý nemocný člověk je pak jen stav bytí, který čeká na každého a je jen neekonomickou zátěží společnosti! Ale ani děti nejsou ušetřené od formálních vztahů, které často doplňují média zprávou o způsobu porušení lidskosti tak, jakoby se stát od takovýchto činů distancoval. A OPAK JE PRAVDOU – COŽ VŠICHNI VIDÍME „NA KAŽDÉM KROKU“!!!)

 

      Druhá světová válka  je nejbližším obdobím minulosti, kdy občané prožívali utrpení končicí často obětmi na životech. Poznali jsme nejen kdo je kdo, ale také, čeho všeho jsou někteří naší občané schopni.

      V mnohém je vidět paralela se současnou dobou.  Udávačství, kolaborace, pohrdání s českým člověkem, drancování a obětí na životě. Rozdíl je v tom, že tehdy na straně nepřátel našeho lidu byli okupanti a ti našinci, jenž pokleslí jako kolaboranti-darebáci.

      V současné době nám škodí JEN NAŠÍ pokleslí darebáci, kteří se neštítí jakékoliv kolaborace s kde kým, drancování a pohrdání se svými spoluobčany – a nikdo jim není schopen v tom zabránit.

 

      Naplňuje se proroctví, že proti Čechům není potřeba bojovat, že Češi se zničí sami!

      Nejhorší na tom je, že výsledkem jsou útrapy, které netrvají šest let jako za 2.sv.války, ale již 22 let, a žádná vláda nedokázala zabránit zákonnými opatřeními, zdárnému rozvoji darebákům. Naopak prostřednictvím zákonů, splétají bič na všechny občany, jakoby jejích společným cílem bylo vytvořit z Čechů novodobé otroky a žebráky.

 

      Myslíte si, že když se k hlavním manažerským funkcím dostanou nezkušení nebo dokonce nedovzdělání a morálně pokleslí lidé, že se budeme rozvíjet k lepšímu žití?

 

      Myslíte si, že když se finance, majetek a výrobní prostředky dostanou do vlastnictví darebáků, že je budou spravovat s úsilím dobrého hospodáře?

      Myslíte si, že když represemi a uzákoněným bezprávím, připravíme občany o obživu, teplo domova, přístřeší a zdravotní péči, že budeme kráčet k lepším zítřkům?

      Myslíte si, že tím, že na základě zákona budou nařízené vyšší a nové platby, poplatky, daně a odběr služeb v určených cenových relacích, že se bude zvyšovat státní příjem?

      Myslíte si, že když člověku, který NECHCE krást a podvádět, stát, když způsobí snížení příjmů a zvýší vydání nad jeho možností, že tím podpoří náš ekonomický růst?

      Myslíte si, že občané jsou oVčané a nedokážou se správně rozhodnout?

Autor: Milan Slatinský | středa 16.5.2012 12:00 | karma článku: 8,26 | přečteno: 500x