Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo jsi a kam kráčíš?

Každá společnost ukazuje svoji vyspělost tím, jak se chová ke svým spoluobčanům a jak ukazuje světu, co pro ni znamená člověk. Lidskost by měla patřit mezi vlastností, charakterizující lidí ve vyspělé společnosti.

      Myšlenky některých autorů a diskutujících především ve společenské a politické rubrice ukazují na myšlení lidí, kteří prezentují sice mnohost názorů, ale zároveň posun k nižšímu primitivnímu stupni vnímání světa.

      Stačí, když sledujeme jejich kritiku spoluobčanů, jenž se dostávají vlivem špatných zákonů a úřednického působení do ekonomických nesnází. Vypadá to, že si mnozí přejí, aby ze zoufalství začali lidé krást, drancovat obchody a podobně.

      Systém, který se vytvořil, jakoby podporoval rozdělení na uměle vytvořené tábory na barikádě. Na straně státu úředníci a zastupitelé, a zbytek občanů na straně druhé. Při tom stát má na své straně tvorbu zákonů a tudíž moc, proti níž je zbytek občanů zcela bezbranný. A tím vzniká nerovný boj.

      Jednostranný zájem o rychlé hromadění peněz těch silnějších, vytváří bezohledné a nelidské praktiky jménem zákona. Tito aktéři nemůžou býti ani nazvání podnikateli, neboť své zisky tvoří bez jakéhokoliv podnikatelského rizika.

      Na druhé straně barikády se naopak stále zvyšuje počet obětí a marně se všichni ohlížíme na své volené zástupce k účinným reakcím. Nikdo se však nechce pustit do opatření, které by posílily tvůrčí potenciál národa. Jakoby se jich to netýkalo.

      Díky mizícím odborníkům padají domy, mosty a stromy, avšak náprava je v nedohlednu. Příčinu naší vlastní krize zakryla světová krize a tak se zdá, že v blízké budoucnosti se nic nevyřeší.

      Všichni bychom očekávali, že nám naší volení zástupci budou nápomocní k přečkání tohoto úpadku, ale naopak vidíme, že nám vytvářejí ještě horší podmínky.

      K tomu, jakoby plánovitě, vystupují blogéři a diskutéři, kteří podporují různé akce proti lidskosti.

       Zjistil jsem, že z části je to způsobeno myšlením občanů, jenž si svoje přesvědčení přinášejí ze škol, kde se drží stále světonázory a učení hypotéz, ponižující důstojnost člověka. Odráží se to především ve filosofických a psychologických oborech. Psychologické teorie a metody učí využívat, kdy a jak se to hodí aktuálně pro politiku a manipulaci s lidmi. Psychologie tak dostává vlastně statut politiky jinými prostředky. Důsledkem je, mimo jiné, jak mladí lidé vnímají ostatní (blízké, starší, apod.), což se každou generaci zhoršuje.

       Lidé však nejsou objekty, jako stoly nebo židle, ale oni žijí, nemůže být jejich život redukován na pouhou existenci.

       Navíc, zatím nikomu není známa podstata člověka a jeho poslání!

      Je mnoho filosofů a psychologů, kteří se odklánějí od přežitých paradigmat a stávají se kritiky některých vžitých praktik.

       Sám jsem byl svědkem hodnocení pracovníků jedné firmy psychologem behavioristickým způsobem, o kterém jeden významný filosof napsal, cituji:

 „Pseudovědecký a nedopečený filosofický podnik známý jako „behaviorismus" *) se beze studu pokusil zredukovat lidskou bytost na jednoduchá schémata chování, a to taková, která by byla nespravedlivá dokonce i vůči chování holubů.

 Že jsme tuto filosofickou frašku tolerovali řadu let jako „nový obraz člověka“, je div, který by nás měl přimět k otázce, jak dalece jsme rozumní?

 A to, že dosud tolerujeme některé z dlouhotrvajících stínů behaviorismu ve společenských vědách a sociálních vztazích, je další div, který nás nutí k úvaze nad tím, jak jsme naivní a hloupí.“

      V mnohém jsme povýšili některé lidské vlastností, charakterizující, např. rozum nad vlastností charakterizující např. soucit a jedním slovem lidství.

      Racionalita je v této souvislosti spojována neustále s inteligencí. Mít nízký test IQ se bere jako ukazatel nízkého lidství.

      Racionalizovali jsme takovým způsobem:

1. Jsme nadřazení, neboť máme vysokou inteligenci.

2. Naše vysoká inteligence je důkazem toho, že jsme rozumnější než ostatní lidé. A jelikož je racionalita důležitým atributem člověka, pak tedy, čím jsme rozumnější, tím jsme nadřazenější.

(Jak se inteligence navíc rozlišuje v Česku? Podle titulů ? Podle funkce ? Množstvím peněz ?)

      Je zvláštní, že nemáme nějaký test soucitu. Stačí přece krátká úvaha, aby bylo jasné, že si nikdo, kdo je zcela bez soucitu a empatie, nezaslouží pojmenování „lidská bytost“!

      Jsou totiž zatvrzelí zločinci, kteří při dokonalém ovládání svých rozumových schopností zabíjejí. Jejich racionalita zůstává nedotčena, ale chybí jim smysl pro morálku a soucit. A to tak nebezpečně, že společnost je nucená je izolovat od ostatních lidských tvorů a vlastně je vyloučit z lidství vůbec.

      U nás to vypadá v mnohém naopak: "Jakoby měli být kriminalizování lidští, tvůrčí a poctiví občané, aby nebyli odhalení ti s pokleslou morálkou, jenž se dostáli k moci!"  

Věřím, že alespoň ti, kteří se považují za rozumnější se zamyslí. Dokud ještě máme možnost věci napravit a zastavit prohlubující se úpadek! Není u nás spoluobčana, který může říci : "Mě se to netýká!"

 

*)Wikipedie - Behaviorismus (behavior,ang.chování) je přístup v psychologii založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy. Je to druh materialismu, popírající nezávislý význam mysli. (U nás tvoří základ pro vnímání člověka!)

Autor: Milan Slatinský | neděle 19.2.2012 0:03 | karma článku: 11,65 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz