Byrokracie, jako nástroj moci

Mnohým lidem velmi vyhovuje, když je jim svěřená nějaká funkce kolečka ve složitém a gigantickém soukolí. Nepřemýšlí o správnosti  rozhodnutí „z vrchu“ a přizpůsobují svůj krok a drží hubu. V případě negativních dopadů, jsou připravení útrpně držet a snášet jakékoliv následky. Čekají na milost „se shora“ a ona nepřichází. Nahrávají tak hlupákům, kteří se dostávají k moci a zkoušejí, co si můžou všechno dovolit a jaké své osobní cíle můžou upřednostňovat. Byrokracie a politika se tak stála a stává nejlepším byznysem u nás.

ČLOVĚK SÁM MEZI KOLY

 

      Byrokracie ve své organizační skladbě nadřízených a podřízených představuje systém letícího lidského produktu, který všichni velmi dobře znají, zvláště ti, kteří měli tu čest se seznámit s vojenským režimem. Ztrácí se tak poslání a tvůrčí schopnosti jednotlivých lidí, kteří měli v životě tu smůlu, že v organizační struktuře nedosáhli potřebné funkcionářské úrovně, tj. nepatřili do velitelského štábu. Armáda byrokratů, jejich hierarchie funkcí, představuje pro většinu z nich existenční jistotu a tím i nepsaný zákon závislého člověka, dobrovolně-povinně přenášet politické a všechny ostatních názory svého vedení. To jsme tady již měli a neměli jsme šanci z toho úniku.

      Souhlasné kývání hlavou lidmi, i když v podstatě podřízenými, je tak příjemné a lákavé, že se nemůžeme divit, že byrokratický systém propagují a vylepšují i dnešní funkcionáři. K tomu však je potřeba dodat a dát si velký pozor, protože nejnebezpečnější vylepšení, pro všechny občany bez rozdílů, jsou všechny centrálně řízené registry, možnosti sledování lidí a dokladování všeho, vč. poplatků.

Přes logická zdůvodnění, člověk je takto nenápadně zbavován všech práv a svobod!

Z logiky zůstane nakonec pravdivá jen ta, která usnadňuje řízení a upevňování moci byrokratům a s nimi propojeným politikům.

      K ovládání lidí a vymývání lidských mozků byl a je byrokratický systém vynikajícím nástrojem. Lepší je již jen vojenská hierarchie, kde velitel ze své pravomoci může své podřízené trestat vězením nebo ve válce zastřelením na základě svého rozhodnutí, bez soudu.

      Právo se tak stává nástrojem lidí u moci (což sledujeme), jinak řečeno, nutným zlem z hlediska operativnosti prosazení záměrů „Elit“ a spravedlnost, která motivovala naše předky k nastolení lepších společenských řádů, jen pouhou fraškou! (K čemu je nám takové právo, které nesměřuje ke spravedlnosti? Myslíte, že si zaslouží naší, byť i tichou podporu?)

      V případě většinového počtu byrokratů ve společnosti, přestává mít demokracie občanů význam, neboť většina rodin se stává v samém důsledku existenčně závislých na rozhodování hlavních funkcionářů byrokratického aparátu.

      Motivace občanů s podtextem budování vlasti, lepšího žití a národní hrdosti odpadá. To znamená, že nikdo z kompetentních funkcionářů nemusí mít k tomu ani potřebné předpoklady. Stačí naučit se hrát před lidmi komedii a v samém důsledku tzv. umět přitisknout ostatní ke zdi!

      Jedná čecháčská chytristika spočívá ve vytvoření voleb svobodného rozhodování občanů s jediným možným výsledkem, tj. tím, který očekávají vedoucí funkcionáři, kteří sledují své vlastní záměry a dopad na ostatní je nezajímá!

       Všichni jsme si vědomí, že … :Tvůrčí občané se dokážou správně rozhodovat i bez byrokratické mašinérie a institucí, které občana nakonec ohrožují, namísto, aby mu pomáhaly!“

Jakou však máme šanci, že dostanou slovo všichni tvůrčí lidé?

Vzdají se paraziti, vyžírky (nebo jak je chcete nazvat) dobrovolně svých korýtek?

Staré středověké pořekadlo říká:

„Dokud pes svou kost hryže,

nenechá druhého přijít blíže!“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Slatinský | čtvrtek 16.5.2013 12:08 | karma článku: 8,39 | přečteno: 180x