Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční klasika S čerty nejsou žerty

Ani letos nebude na vánoční televizní obrazovce chybět klasická a stále populárnější česká pohádka S čerty nejsou žerty (1984) a proto vezměte zavděk krátkým ohlédnutím.

,,Ať už peklo bylo nebo nebylo, vymyšleno bylo dobře.“ Po výtvarně skvěle zinscenovaném úvodu, kde nechybí působivá bitva a řada promyšlených obrazů barokní ikonografie se ocitáme ve mlýně, kde stárnoucí ovdovělý mlynář podlehne svodům neuvěřitelné mrchy Doroty (Jaroslava Kretschmerová), která plánuje s rafinovaně podlým správcem (Viktor Preiss) mlynáře utahat natolik, aby byl jeho pobyt na světě pokud možno, co nejkratší.

Vypravěč to okomentuje všeříkajícími slovy:„Chceš-li učiniti ze starého muže blázna, dej mu mladou ženu...”Jediný kdo to vidí je jeho hodný syn Petr (Vladimír Dlouhý), který však už tragédii nedovede zabránit. Když se oba padouši rozhodnou odstranit i Petra, alespoň pobytem ve vězení, netuší, že k jeho dobře míněné odplatě mu pomůže samo peklo. Jenže k dobrému konci ho čekají ještě mnohá úskalí, ale i radosti, z nichž ta nejvýraznější je pochopitelně láska.

 

Režisér Hynek Bočan je širokou veřejností zbytečně přehlížený režisér a přitom právě jeho tvorba v 60. letech neunikla pozornosti art kinům v USA a naleznete ho v řadě zahraničních publikací. Bočan je autor fantastického filmu Čest a slávaRudolfem Hrušínským, který se odehrává na tvrzi v posledním roce třicetileté války a který si i přes úspěch na MFF v Benátkách vysloužil uložení do trezoru (respektive právě proto), dále Soukromé vichřice, kdy skvěle převedl na plátno Vladimíra Párala nebo zajímavého dramatu Pasťák, který Bočan roztočil v roce 1968 a mohl ho dokončit až v roce 1989. Připočtete-li k tomu seriál podle Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu, tak už asi tušíte.

 

Normalizační léta přinesla Bočanovi kruté vystřízlivění a bohužel se můžeme jen domnívat, jak by jeho filmy mohly vypadat, kdyby je natočil ten tvůrce, co točil v 60. letech a ne ten, který musel poslat do dolů Partu hic, kde na objednávku tehdejších ministrů zemědělství a těžkého průmyslu propagoval pití mléka a horníky. V tomto ohledu je pohádka S čerty nejsou žerty ukázkou toho, že Bočan si mohl v žánru pohádky natočit konečně, co chtěl. I když pochopitelně ne úplně.

Jednu z hlavních rolí hrál Josef Kemr, který byl v té době na seznamu zakázaných herců, stejně jako Luděk Munzar. Pro vysvětlení termínu zakázaný herec. To je takový herec, který měl za normalizace omezené pole působnosti v televizi, rozhlase a ve filmu a v případě, že režisér chtěl takového herce obsadit, mohl využít pouze jednoho do vznikajícího projektu. Na seznamu tehdy byl např. ještě Rudolf Hrušínský nebo Blanka Bohdanová. V tom jsou S čerty nejsou žerty zajímavé, protože můžeme slyšet Luďka Munzara alespoň jako vypravěče příběhu.

 

Prvním všeobecně rozšířeným omylem je, že pohádku napsal Zdeněk Svěrák, ale není tomu tak. Předlohu Boženy Němcové přepsal do podoby filmového scénáře Jiří Just a právě režisér Hynek Bočan. Zdeněk Svěrák je autor písňových textů. Pohádka S čerty nejsou žerty totiž obsahuje to ,,nadčasové“, co se vždy Bočan snažil dostat do svých filmů – vytvořit paralelu děje filmu k současné realitě, skvěle vést herce a hlavně zůstat srozumitelný cílovému publiku. Scénář vychází z klasické pohádky Boženy Němcové a je krásnou ukázkou toho, že když herci vidí kolem sebe kreativní atmosféru začnou sami tvořit.

To vidím jako jeden z hlavních důvodů proč je tato pohádka tak úspěšná. Herci skvěle pronáší své repliky, z nichž řada se dostala do běžné konverzace. Já osobně jsem měl vždy nejraději kreaci Lucifera Karla Heřmánka - Drápal: „Na myšlení jsme tady my.” Lucifer: „No ty rozhodně ne, Drápale!” nebo „Jsi drzý čert.”, ale s přibývajícími lety čím dál tím více oceňuji knížete Josefa Kemra, neuvěřitelného kaprála Petra Nárožného - ,,Máchale, spadlo ti to. Seber to!“ nebo ,, Je to rebel! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho dokonce zesměšnil.”, slizkého správce ve skvělém podání Viktora Preisse, neuvěřitelnou mrchu Jaroslavu Kretschmerovou, zápornou a krásnou Angelinu Danu Bartůňkovou a pochopitelně ústřední duo čerta Janka Ondřeje Vetchého a jediného skutečně kladného hrdinu z pohádky Petra v nezapomenutelném podání Vladimíra Dlouhého. Pidiroličku a potvrzení, že není malých rolí však dokazuje Václav Vydra, který během pár sekund v plesové scéně potvrzuje svůj ohromný komediální talent - ,,Vyndejte mi tu věc z boty! Tatínek vám vyhlásí válku!".

 

Film natáčel kameraman Jaromír Šofr, který spolupracuje převážně s Jiřím Menzelem a o skvělou hudbu se postaral Jaroslav Uhlíř, jenž poté přizval k otextování písňových textů již zmíněného Zdeňka Svěráka. K tomu aby snímek působil věrohodně byla angažována také skupina historického šermu Regius, kde Vladimír Dlouhý s Ondřejem Vetchým nacvičovali proti zkušeným šermířům choreografie akčních scén.

Jelikož S čerty nejsou žerty jsou tuzemským filmem podívejme se pod drobnohledem, kde se natáčel a kam si můžete v případě hezkého počasí udělat výlet. Zámek z pohádky S čerty nejsou žerty jsou Průhonice, které naleznete jen pár kilometrů od Prahy, Máchalův mlýn se nachází nedaleko obce Střehom blízko Sobotky, pohádkové peklo se natáčelo v unikátních, uměle vyhloubených jeskyních zvaných příznačně Pekelné doly (setkáte se i s názvem Pusté kostely). Schody do pekla jsou na skalním hradě Sloup u obce Sloup v Čechách. Vstup do pekla se točil u zříceniny Rotštejn v Klokočských skalách. Princezna Adélka zpívala Petrovi u okna žaláře na hradu Kost.

 

S čerty nejsou žerty jsou mojí nejoblíbenější českou pohádkou a i když jsem jí viděl mnohokrát, nikdy nevynechám možnost se na ní znova podívat.

Give the Devils His Due, alternativní název: Čertův švagr, ČSSR 1984, režie: Hynek Bočan, scénář: Jiří Just a Hynek Bočan podle pohádky Boženy Němcové, kamera: Jaromír Šofr, střih: Dalibor Lipský, hudba: Jaroslav Uhlíř, hrají: Vladimír Dlouhý, Ondřej Vetchý, Josef Kemr, Viktor Preiss, Jaroslava Kretschmerová, Karel Heřmánek, Jana Dítětová, Dana Bartůňková, Monika Pelcová, Václav Vydra a komentář namluvil Luděk Munzar

 

95 minut, 35 mm, barevný, formát 1,33:1

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 20.12.2010 11:55 | karma článku: 35,44 | přečteno: 11668x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.