Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Světová filmová klasika: Vykoupení z věznice Shawshank

Velmi příjemně mě překvapil ohlas mého posledního blogu o Přeletu nad kukaččím hnízdem a proto jsem se rozhodl pokračovat s další klasikou, kterou řada fanoušků považuje za nejlepší film všech dob.

Vykoupení z věznice Shawshank

Ničím zajímavý průměrný mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1946 odsouzen za vraždu manželky a jejího milence. Během pobytu ve vězení se spřátelí s dlouholetým vězněm Redem (Morgan Freeman), který je i vypravěčem příběhu. V následujících 20 letech Andy poznává systém věznice a díky svým účetním znalostem si získá respekt bachařů, kterým zpracovává daňová přiznání a obchodní kontrakty. Cesta na svobodu, která mu má být navždy odepřena je pro něj jediným smyslem života a naděje umírá poslední.

 

Vykoupení z věznice Shawshank je dnes v řadě databází hodnocen jako nejlepší film, co byl kdy natočen. Stephen King napsal povídku Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank do jedné ze svých antologií a ta okamžitě zaujala Franka Darabonta, který Kinga znal už z dřívějška. Darabont totiž natočil podle Kingovy povídky svůj krátký nezávislý filmeček The Woman in the Room, který se Kingovi velice líbil. Proto neváhal svěřit již zkušenému scenáristovi svou povídku ke zfilmování. Darabont napsal scénář a byl okamžitě kontaktován Robem Reinerem (Stůj při mně, Misery nechce zemřít), který mu za něj nabídl 2, 5 milionu dolarů. Vzhledem k tomu, že King dal Darabontovi práva na povídku za 1 dolar a scénář napsal za 8 týdnů, tak tuto možnost zvažoval docela dlouho. Nakonec však odmítl.

Darabont se totiž rozhodl svůj scénář natočit sám. Oslovil Kevina Costnera, aby hrál hlavní roli a ten nadšeně souhlasil. Pak se ale protáhlo natáčení Vodního světa a nabídku musel odmítnout, čehož dodnes lituje. Darabont nabídl roli Andyho ještě Tomu Cruiseovi, Charlie SheenoviTomu Hanksovi, ale každý měl buď projekt v preprodukci nebo se mu jednoduše nechtělo. Na roli Reda, který je v povídce Irem středního věku byli osloveni Robert Redford , Clint EastwoodHarrison Ford, ale Darabont trval na Freemanovi, který mu učaroval důstojností a hlavně skvěle zabarveným hlubokým hlasem, protože scénář používal Redův čtený komentář mimo obraz a proto chtěl herce s vynikajícím hlasovým projevem.

 

S rozpočtem 25 milionů dolarů začal Darabont točit v polorozpadlé věznici v Ohiu. Interiéry, ale byly už tak zdevastované, že je raději nechal postavit ve studiu. Natáčení proběhlo bez větších potíží a film vstoupil do amerických kin. Při prvním uvedení vydělal 18 milionů dolarů a stal se děsivým propadákem. Producent totiž získává jen polovinu z tržeb. Při ohlášení nominací na Oskara byl uveden znovu a vydělal ještě dalších 10 milionů, ale pořád to nestačilo ani zdaleka na pokrytí nákladů. Když toho roku soutěžil převážně s dnes již klasickou dvojicí Forrest GumpPulp Fiction skončil bez jediné proměněné Oskarové nominace.

 

A zde by mohl příběh skončit. Jenže poté přišli lidé zodpovědní za videodistribuci filmu a řekli, že vyrobí první várku 320 000 kopií a pustí jí do půjčoven a do prodeje. A ejhle, v roce 1995 se film stal nepůjčovanějším titulem v USA a lidé si začali říkat:,,Už jste viděli Vykoupení z věznice Shawshank? Ne? Tak si to půjčte, je to něco mimořádného.“

Ted Turner, který vlastnil jak distribuční společnost, tak pochopitelně i slavnou kabelovku prodal sám sobě práva za hubičku a jeho sledovaný kanál začal tento film reprízovat v tak masivním měřítku, že v Americe během několika let bylo už jen málo lidí, kteří film neviděli.

A v čem je vlastně síla tohoto víceméně komorního filmu? Je snad nějak mimořádně natočený? Co obsahuje za kouzelnou ingredienci, že ten film mají lidé tak rádi? Když Darabont film režíroval soustředil se převážně na adaptaci předlohy, kterou převedl maximálně věrně. Mohu posoudit, protože jsem novelu od Kinga četl. A jelikož nebyl zrovna zkušeným režisérem, pouštěl si na natáčení pořád dokola Mafiány Martina Scorseseho, kvůli inspiraci a kvůli zachycení atmosféry lidí na druhé straně zákona. Nebylo by však spravedlivé, kdybychom Darabonta kategorizovali jako plagiátora. Ale nikdy není na škodu pokud má režisér tzv. ,,nakoukáno“ a Frank Darabont má mimořádné znalosti z dějin kinematografie jako málokterý filmař. V tom se jistě může měřit s podobně zaměřeným tvůrcem, již zmíněným, Martinem Scorsesem.

 

Film je nejsilnější právě ve své jednoduchosti a v tom, že si vůbec na nic nehraje. Obsahuje napínavé sekvence, typická klišé subžánru vězeňských filmů, ale právě Freemanův klidný civilní projev a vynikající předloha nám neustále podvědomě vysílá signály, že sledujeme něco výjimečného. Právě tento styl, který není podbízivý a prvoplánový funguje u většiny Darabontových pozdějších filmů.

Filmu se skvěle daří pracovat s atmosférou, také díky skvělému soundtracku, dojde i na řadu pěkně ostrých momentů, ale vše je zobrazeno v mezích podívané, která nikoho neurazí ani nenazvedne ze židle. Zdůrazněné přátelské vazby, humor, víra a neustálá naděje na změnu i přes překážky, které do cesty kladou okolnosti jsou pak hlavním poselstvím filmu, který ocení jak dospívající puberťák, tak jeho babička.

 

Pro mě osobně Vykoupení z věznice Shawshank rozhodně nejlepším filmem všech dob není (tam je totiž Coppolova excelentní série Kmotr), ale skvělou podívanou je určitě a Váš čas si bezpochyby zaslouží.

Shawshank Redemption, USA 1994, režie a scénář: Frank Darabont podle povídky Stephena Kinga Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, kamera: Roger Deakins, střih: Richard Francis-Bruce, hudba: Doris Fisher, Thomas Newman, Allan Roberts, hrají: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows

délka: 142 minut, formát: 1.85:1, 35 mm, barevný

 

Nominace na Oskara – nejlepší film, scénář, kamera, zvuk, herec v hlavní roli (Morgan Freeman), střih, hudba

Autor: Ondřej Slanina | pátek 4.2.2011 11:52 | karma článku: 38,23 | přečteno: 9033x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.