Rudolfínští mistři - výstava v Muzeu hl. města Prahy

   Výstava Rudolfínští mistři - díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek je komorní výstava známé kurátorky Elišky Fučíkové a do března 2015 bude k vidění v Muzeu hl. města Prahy.

Od slavné velkorysé výstavy Rudolf II. a Praha uplynulo již 18 let, tedy s trochou nadsázky lze říci, že od konání vyrostla celá jedna generace. Nový počin se zpřístupněním rudolfínského umění veřejnosti je tedy určitě záhodný.

   Výstavu navíc zaštítilo Muzeum hl. města Prahy na Florenci, které se badatelsky a osvětově této epoše dlouhodobě a kvalitně věnuje. Autorka výstavy Eliška Fučíková je celosvětově uznávaná historička umění, která je v oblasti novověkého umění přední kapacitou.

   Autorka je kromě své teoretické a badatelské činnosti etablována jako znalkyně a její hlas a názor má mezi veřejnými, ale právě i soukromými sběrateli velkou váhu. Jistě i díky tomu se autorce podařilo připravit zajímavou kolekci děl rudolfinských umělců, jejichž původ je z velké části ze zahraničních aukcí výtvarného umění.

 

   Výstava tak není a vzhledem k rozsahu instalace expozice ani nechce být všeobecným přehledem o rudolfinských mistrech a pokud si před návštěvou výstavy přečtete třeba katalog k pražské výstavě z roku 1997 nebo zásadní publikaci Umění na dvoře Rudolfa II., tak určitě neprohloupíte. Obdivovatelé a příznivci tohoto uměleckého období pak výstavu jistě přijmou jako vítané zmapování pražských děl, které se díky historickým událostem z naší metropole vytratily.

   Vstupenku na výstavu lze koupit pouze společně se vstupem do celého muzea, což ale znamená velmi příjemný bonus v podobě nové expozice dějin Prahy, kde se návštěvník dozví řadu zajímavostí z každodenního života našich předků a uvidí spoustu ilustrujících exponátů. Vzhledem k důležitosti rudolfinské epochy pro naší metropoli je právě tomuto období věnován adekvátní prostor.

   Za mimořádně dobrý a šťastný nápad pak musím vyzdvihnout umístění sochy Herkula od rudolfinského mistra sochaře Adriena de Vries ze sbírek muzea do prostoru recenzované expozice.

Informace o výstavě a otevírací době jsou na www.muzeumprahy.cz

 

 

Autor: Ondřej Slanina | pátek 16.1.2015 11:08 | karma článku: 8,93 | přečteno: 462x