Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premiérové uvedení filmu Kráska v nesnázích v USA

Prakticky náhodou jsem zjistil, že má tento týden kromě nového Hulka s Edwardem Nortonem a nového horroru M. Nighta Shyamalana The Happening, také limitovanou premiéru dva roky starý film Jana Hřebejka Kráska v nesnázích a tak mě zajímá, jak se k tomuto filmu staví nečeské publikum.

V pátek třináctého má v USA premiéru film Jana Hřebejka podle scénáře Petra Jarchovského Kráska v nesnázích (Beauty in Trouble). Pro ty, kteří film neznají, připojuji k textu svou dobovou recenzi.
Marcela (Anna Geislerová) má vytopený byt po povodních a dvě děti včetně astmatického syna. Její muž (Roman Luknár) se navíc živí zlodějnami aut v jejich domovském Karlíně, kde využívá pomoci i několika lehce nablblých spolupracovníků. Evžen (Josef Abrhám) přijíždí z Toskánska do Prahy, aby si jednou provždy vyřešil minulost a to nejen kvůli tomu, že tam má vlastní dům. Díky zvláštní náhodě se ti dva potkají.

Film, jehož námět staví na osudovém rozhodnutí mladé ženy mezi starým a hodným kozlem a mladým a rozpolceným hřebcem, navazuje na vyprávěcí schéma předchozího režisérova filmu Horem, pádem. Zatímco však ve zmíněném filmu režisér předhodil pro řadu diváků nestravitelnou verzi otřesného žití v Česku, je jeho Kráska v nesnázích přeci jenom skutečným filmem s mnoha přesnými podněty z lidského života. Diváky velmi potěší Josef Abrhám, troufám si říci, že v životní filmové roli, zajímavý Roman Luknár nebo Jiří Schmitzer v roli člověka, kterého alespoň podle některých recenzí Česká republika ve své vlasti prostě nemá. Kráska v nesnázích je dobrý film.

Film obdržel při výročních cenách Český lev tři ocenění za herecké výkony Anny Geislerové, Jiřího Schmitzera a Jany Brejchové. Film vidělo v tuzemských kinech přes
300 000 diváků (na české poměry úctyhodné číslo), což bohužel ani zdaleka nepokrylo výrobní náklady. Film provázely nadšené zvěsti o filmové události roku z MFF v Karlových Varech, kde byl film nominován na hlavní cenu, ale kritický ohlas v médiích při premiéře byl o poznání chladnější.

Do USA se tedy film dostává s téměř dvouletým zpožděním, což ale na evropský film není žádná zvláštnost a hovoří se o něm jako o dalším filmu úspěšného tandemu Hřebejk – Jarchovský, po na Oskara nominovaném filmu Musíme si pomáhat (Divided We Fall - 2000). Pro připomenutí film Kráska v nesnázích byl vyroben v koprodukci Ondřeje Trojana (T.H.A.) a České Televize stejně jako v Americe uvedené Želary, Horem pádem a výše zmíněné válečné drama Musíme si pomáhat. V prestižním filmovém periodiku Variety má Kráska v nesnázích skutečně grandiózní přídomek: ,,masterful multicharacter drama“ a dále autor recenze Eddie Cockrell vyzdvihuje dobré zápletky a zajímavou kameru Jana Malíře. Na serveru rottentomatoes je na tom zatím Kráska v nesnázích v poměru čtyři shnilá proti třem čerstvým rajčatům a na největším filmovém serveru na světě imdb.com si Kráska drží velice slušné hodnocení 7/10.

Tento pátek bude film uveden v limitovaném počtu kopií v New Yorku a uvidíme, jak se mu povede. Nezávislé filmové servery film hodnotí vesměs velice kladně a nabízí ho jako alternativu k dvěma masivním premiérám tohoto týdne a to další comicsové adaptace od Marvelu Incredible Hulk s Edwardem Nortonem a Liv Tyler a prvnímu nepřístupnému horroru M. N. Shyamalana (Šestý smysl, Vesnice) The Happening s Markem Wahlbergem. Kráska v nesnázích je tak nezávislou alternativou a jsem docela zvědav, co řeknou novináři až zjistí, že hlavní písní filmu o kterém si většina novinářů myslí, že vznikl letos je oskarový cajdák Falling Slowly Glena Hansarda a Markéty Irglové. Myslím ale, že je zatraceně dobře, že se další náš český film dostal do světa a byl dobře přijat.


Autor: Ondřej Slanina | čtvrtek 12.6.2008 0:55 | karma článku: 15,62 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Pinakotéka: Raffaelova Sixtinská Madona

Nádherně namalovaný obraz s líbeznou Madonou a malým Ježíškem s dvojicí roztomilých andílků se díky kýčovým produktům stal pro mnohé také kýčem, ale skutečný obraz tyto myšlenky okamžitě přebije.

28.12.2015 v 18:07 | Karma: 16,09 | Přečteno: 634x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Pražská kunstkomora Rudolfa II. z hlediska exotických materiálů

Nahlédněte do jednoho z divů světa do slavné kunstkomory, která byla v Praze za Rudolfa II. a obsahovala vše podstatné a zásadní v tehdejším světě.

20.12.2015 v 14:22 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Pinakotéka: El Greco Modlící se Kristus

Jediný obraz významného španělského malíře řeckého původu v českých galerijních sbírkách upoutá na první pohled geniálním propojením pozemského a nadpozemského světa.

7.12.2015 v 16:02 | Karma: 12,82 | Přečteno: 565x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Slavná světová klasika: Schindlerův seznam

Černobílý, přes tři hodiny dlouhý film o holocaustu od začátku nikdo točit nechtěl, ale čas ukázal, že by to byla velká škoda.

30.7.2015 v 10:14 | Karma: 11,13 | Přečteno: 377x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Pinakotéka: Schikanederova Vražda v domě

Dnes zahajuji třetí sérii článků o uměleckých dílech, ve které se budu věnovat slavným obrazům, první vlaštovkou bude Vražda v domě Jakuba Schikanedera.

25.6.2015 v 13:50 | Karma: 18,79 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.