Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po přečtení spalte – nejnovější komedie bratří Coenů

Recenze na neuvěřitelnou blbost, která ovšem hraničí s genialitou okořeněná o postřehy z drážďanského UFA Palast.

George Clooney a Tilda Swinton Bratry Coeny netřeba příliš představovat. Za svou ,,vážnou“ tvorbu získávají prestižní ceny – Tahle země není pro starý (No Country for Old Men), Fargo, Barton Fink, Muž, který tam nebyl (The Man Who Wasn´t There) a za komedie je mají rádi diváci – Big Lebowski, Zmatky v Arizoně (Raising in Arizona), Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty) nebo Bratříčku, kde jsi? (Oh, Brother, Where Are Thou?).

V posledně dvou jmenovaných komediích exceloval George Clooney a v novém filmu Po přečtení spalte (Burn After Reading) se rovněž zhostil jedné z hlavních rolí. Nutno dodat, že v tomto opusu předvádí výkon hodný klasických elegantních herců zlaté éry Hollywoodu typu Caryho Granta nebo Jamese Stewarta.

Podrobný děj není třeba příliš znát, protože o ten příliš nejde a Coenové se vyřádili na filmu především kladením jedné vtipnější situace za druhou a hlavně pečlivou gradací gagů do humorných situací absurdních rozměrů. Film však neselhává ani v napínavých situacích, kdy má film skutečné grády špionážního thrilleru a vy se můžete plným právem obávat o své hrdiny.

Pro úplnost. Osbourne Cox (John Malkovich) je agent CIA, který má za ženu ambiciózní mrchu Katie (Tilda Swinton). Kvůli alkoholu je vyhozen ze CIA a aby upokojil svou ženu rozhodne se sepsat paměti. Linda Litzke (Frances McDormand) má nejlepší léta za sebou, pracuje ve fitness centru, nemá chlapa ani peníze a chtěla by samozřejmě obojí. Chald Feldheimer (Brad Pitt) je neuvěřitelný idiot, kterému jde hlavně o vzhled a když najde jisté CD s materiály, které považuje za tajné a které patří jistému krajně nevrlému Osbournu Coxovi, rozhodne se ho vydírat. Harry Pfarrer (George Clooney) je neuvěřitelný erotoman, souložící jak se svou ženou, tak s Katie Coxovou, tak s Lindou. Poté, co se jejich cesty protnou začne každý dedukovat svým specificky idiotským způsobem a první mrtvola je na spadnutí.

Ze všech ,,hvězdných“ filmů, kdy se na plátně potkávají největší herecké osobnosti své doby má Po přečtení spalte skutečně lahůdkové obsazení. A navíc je podstatně zábavnější sledovat je v rolích totálních neschopných imbecilů než v klasických vševědoucích filmech, kdy všichni řeší naprosto správně všechny krizové situace, které se jim dějí v průběhu. Myslím, že příjemně parodická úloha nejvíce překvapí u Brada Pitta, kterému se nemůže smát jen divák s vyoperovanou bránicí. Suma sumárum, jak píší v německé Cinemě, je to absolutní nesmysl, ale budete se dobře bavit.

Film jsem viděl v UFA Palast, v tzv. Křišťálovém paláci na St. Petersburger Strasse v Drážďanech dabovaný německými hereckými kolegy a podle mě se s filmem poprali na výbornou. Uvidíme, jak dopadnou naši čeští překladatelé. Vedle mě seděl v kině pár kolem pětadvacítky a chlapec dívce pokaždé ukazoval na plátno a povídal:,,Podívej miláčku, to je Brad Pitt“ a dívka souhlasně přikyvovala. Při jakékoliv násilné scéně, které byly většinou zatraceně vtipné, jsem se smál sám a Němci se dívali jinam nebo vydávali zvuky jako,,Oh, neeee.“ Jinak diváci i v multiplexu ponejvíce pijí lahvové pivo a nebojí se nahlas smát.

Film se mi celkově moc líbil a pokud můžete humor filmu Big Lebowski, nenechte si ho ujít. Pro fanoušky George Clooneyho, Brada Pitta a Johna Malkoviche je film povinností.

PS: V rámci bloku reklam před filmem běžela náborová reklama na Bundeswehr ve stylu filmu Top Gun. Film zanedlouho poběží v české distribuci, jeho práva jsou již zakoupena.



Autor: Ondřej Slanina | pondělí 20.10.2008 7:50 | karma článku: 17,21 | přečteno: 2638x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.