Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pinakotéka: Ženíškův obraz Oldřich a Božena

Vynikající český malíř František Ženíšek namaloval obraz sebevědomý, stejně jako on sám a právem patří mezi nejcenější domácí plátna devatenáctého století.

Obraz Oldřich a Božena byl dokončen v roce 1884, je vytvořený technikou olej na plátně a má rozměry 174,5 x 265 cm. V současnosti je ve sbírkovém fondu NG v Praze, kam se dostal prodejem od rodiny Daubků v roce 1949. Právě Daubkovi si dílo od malíře objednali.

František Ženíšek (1849 – 1916) začal své studium v roce 1862 na Akademii výtvarných umění v Praze, pak odešel na rok do Vídně a po návratu studium dokončil. Svůj první obraz Lazar před palácem boháčovým představil veřejnosti v roce 1869. Začal spolupracovat s Antonínem Chitussim, se kterým si v Praze zařídili společný ateliér. Na čas odjel díky stipendiu také sbírat zkušenosti do Itálie, Holandska, Francie a Belgie.

 

Přihlásil se do soutěže o návrhy pro Národní divadlo v Praze, kde zvítězil. Prováděl malby ve velkých polích na stěnách jako Mythus, Život lidský, Historie a Národní básnictví. Osm ženských zjevů na stropě znázorňuje Malířství, Lyriku, Mimiku, Epiku, Tanec, Architekturu, Sochařství a Hudbu. Ty jsou malovány na plátně a vsazené do stropu.

 

Na základě objednávky od mecenáše umění Daubka, u kterého Ženíšek často pobýval namaloval populární obraz Oldřich a Božena, který se pak šířil v barevných reprodukcích po celé vlasti. Nejprve byl obraz vystaven na Lehmanově salónu, později se představil ve Vídni a širokou veřejnost zaujal při Jubilejní výstavě v Praze roku 1891.

Obraz představuje setkání krásné vesnické dívky Boženy s knížetem Oldřichem. Téma to bylo nesmírně populární, objevovalo se v literatuře i v divadle. Tuto oblibu navíc zdůrazňuje zajímavost, že jejich následný sňatek byl interpretován jako volba knížete rozhodujícího se mezi českou selkou a německou kněžnou. Oldřich, jak víme, si nakonec zvolil neurozenou hodnou a solidně stavěnou českou dívku před německou urozenou paní. Další pikantností je, že statný Oldřich je zpodobnění samotného Daubka, koně představuje jeho skutečný plnokrevník Vulkán a veškerá další stafáž je rovněž z Daubkova okruhu z dnes již neexistujícího zámečku v Praze.

Legendární historik umění Miroslav Tyrš charakterizoval Ženíškovu tvorbu jako Rafaelovský klasický ideál, oplodněný mánesovskou tradicí a zmiňoval se o něm nadšenými články. V jeho dílech se pojí lyrismus a slavnostní rytmus kompozic s bystrým postřehem skutečnosti. Noblesa provází v úžasné harmonii realismus.

 

Ženíšek byl také vyhledávaným portrétistou, maloval kardinála Schwarzenberga, křížovnického velmistra Huspeku a dokonce i císaře Františka Josefa I. Ženíškova tvorba zachycuje pocity a názory své  generace, přesto jeho kresba, kompozice a umělecké podání jsou nade vší pochybnost nadčasové a dokonale vyjadřují atmosféru jeho doby. Obraz Oldřich a Božena je mnohými považován za jeden z nejlepších obrazů 19. století.

Autor: Ondřej Slanina | sobota 12.3.2016 9:33 | karma článku: 20,50 | přečteno: 1845x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Světová filmová klasika: Vlasy

V dnešní světové klasice se podíváme na legendární muzikál Vlasy, kterým se rád připojuji k přáním oslavenci Miloši Formanovi!

20.2.2017 v 12:39 | Karma: 12,89 | Přečteno: 426x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Nejúspěšnější americké filmy za totality v československých kinech

Pro mladší čtenáře podotýkám, že před rokem 1989 vládl v naší zemi totalitní režim, který zakazoval hraní většiny filmů západní produkce. Občas se ale udělala výjimka a hrál se i nějaký film americký, zde jsou ty nejúspěšnější!

2.1.2017 v 12:39 | Karma: 36,01 | Přečteno: 9893x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Co dělají zajímaví filmaři když nefilmují

Filmy sice trvají 90 minut, ale jejich příprava a realizace zabere často celé roky. A co dělají filmaři mezi tím, posviťme si na možná málo známé skutečnosti vašich oblíbenců.

19.12.2016 v 17:53 | Karma: 13,91 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Barokní frejíř Václav Vavřinec Reiner

Jeden z nejlepších freskařů, postrach pražských hostinců a pouličních bitek, ovšem pochopitelně mistr českého vrcholného baroka a talentovaný obchodník. V dnešním blogu si ho představíme.

1.12.2016 v 13:12 | Karma: 17,49 | Přečteno: 515x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Barokní bouřlivák Petr Brandl

Malíř ctností a neřestí, bezesporu kontroverzní osobnost, ale zároveň geniální umělec s frejířstvím v povaze a zálibou v luxusních kočárech. V dnešním blogu si ho představíme.

24.11.2016 v 13:57 | Karma: 17,48 | Přečteno: 430x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.