Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barokní bouřlivák Petr Brandl

Malíř ctností a neřestí, bezesporu kontroverzní osobnost, ale zároveň geniální umělec s frejířstvím v povaze a zálibou v luxusních kočárech. V dnešním blogu si ho představíme.

Slavný český barokní malíř se narodil v Praze roku 1668 do rodiny krejčího s oprávněním šenkovat a české selky z jihočeských Přestanic. Vzdělání získal na malostranském jezuitském gymnáziu a zřejmě díky strýci, významnému malostranskému zlatníkovi Danielu Hrbkovi se dostal do učení k dvorskému malíři a správci obrazárny Pražského hradu Kristiánu Schröderovi.

Autoportrét

Jeho nezřízený bohémský život, zejména láska k vínu, tabáku, vybraným lahůdkám a nejnovějším typům kočárů a častému vyhýbání se placení členských poplatků u cechu a později i alimentů vedlo k mnoha jeho životním kotrmelcům. Dokonce chvíli pobyl ve vězení pro dlužníky, ale naštěstí zakrátko získal církevní azyl a ochranu před věřiteli podle logiky, že jako Bohem talentovaný umělec má na určité neřesti právo.

 

Vždy ho však provázela pověst vynikajícího a vyhledávaného umělce, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Během života prošel řadou angažmá pro církevní a šlechtické objednavatele, mimořádným angažmá bylo pro opata Zinka v klášteře na Břevnově. Kromě malby se věnoval také nástropním freskám a byl i zdatným kreslířem.

 

Jeho dílo prošlo četnými změnami výrazu, které svědčí o jeho schopnostech vnitřního uměleckého vývoje. Zvládl jak líbezné obrazy s transparentními jemnými a emailově svítícími tóny, tak tenebrózní expresivní výjevy s ostře řezanými rysy. Střídal kompoziční principy s přímo experimentátorským zaujetím.

 

Celým Brandlovým životem prostupoval s odstupem velmi oprávněný pocit umělecké výlučnosti, jemuž dal plný obraz svými autoportréty. Zpodobňoval se na vlastních kompozicích, ale zvěčňoval svou tvář i u postav biblických, světeckých a mytologických, od mužných typů až po děti. Modely pro světce si vybíral v řadách bezdomovců. Rád se stýkal se šlechtou a možná i proto dluhy za jeho život na vysoké noze dosahovaly takových výšin. Oblíbenost však byla vzájemná, jak svědčí třeba portréty vzniklé ve službách velkého sběratele a mecenáše umění Františka Josefa Černína z Chudenic nebo jeho portrét pražského arcibiskupa hraběte Ferdinanda z Khuenburgu.

 

Později byl činný v okolí Hradce Králové, kde dokonce i chvíli pobyl ve vězení pro dlužníky. Konec svých dnů prožíval po několik měsíců v Kutné Hoře, kde si ho brzy oblíbili místní šepmistři, ostatně byl jeden z nich, protože podstatná část dluhů vznikla z jeho investice do prospektorské činnosti při zlaté horečce v Jílovém u Prahy, která však žádné hmotné statky Brandlovi nepřinesla. Po dokončení obrazu pro hlavní oltář v Kutné Hoře jej našli mrtvého v hospodě U černého koníčka. Psal se rok 1735.

 

Kutnohorští však Brandla přijali za svého, ostatně frejířství tam proslavil renesanční šlechtic Mikuláš Dačický z Heslovic a s myšlenkou, že mezi nimi dožil „český Apelles“ mu vystrojili nádherný pohřeb s procesím s jezuity z místní koleje a cisterciáky z nedalekého Sedlce. Jeho odkaz ovlivnil vývoj českého barokního malířství a za jednoho z nejslavnějších Brandlových následovníků můžeme směle označit Václava Vavřince Reinera.

Simeon s Ježíškem

 

Autor: Ondřej Slanina | čtvrtek 24.11.2016 13:57 | karma článku: 17,48 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.