Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Legenda filmu Osobní strážce

V sobotu 18. února bude pohřeb Whitney Houston, která i přes negativní ohlasy dobové kritiky v tomto filmu rozhodně hvězdně zazářila. Znáte však legendu, jež provází celý tento projekt?

Kevin Costner celý film imituje Stevea McQueena

Frank Farmer (Kevin Costner) je bývalý agent tajné služby, který se dlouho živil jako ochranka V.I.P., včetně hlav států. Nyní se živí jako profesionální osobní strážce na volné noze. Zná každou modelovou situaci, má přehled, nesmí mu uniknout jediný detail. Jeho novou klientkou je popová hvězda Rachel Marron (Whitney Houston). Rachel je obklopena suitou managerů, ochrankou i rodinou. Problém je v tom, že jí někdo vyhrožuje. Frank se nesmí zamilovat a nesmí dopustit, aby se cokoliv stalo jeho klientce a jejím dětem. Co myslíte, podaří se mu to?

Nebudu dělat obstrukce, nejsme ve sněmovně. Osobní strážce je modelový romantický film s akčními prvky, který neurazí ani po letech a rozhodně si nezaslouží útrpné úšklebky, zvláště od kritiků, kteří velebí Tanec s vlky, jenž řadím do kategorie nejpřecenějších filmů všech dob. Osobní strážce je z hlediska filmové historie podstatně významnější projekt.

 

Scenárista Lawrence Kasdan (Žár těla, Dobyvatelé ztracené archy, Impérium vrací úder) napsal scénář k Osobnímu strážci již v polovině 70. let na tělo Steveu McQueenovi a legendární zpěvačce Dianě Ross. Hollywood však odmítl na plátno převézt film, který se jevil příliš kontroverzní. O důvodech se můžeme jen domnívat, ale strážci morálky zřejmě nepřekousli vztah mezi bělochem a černoškou a otevřené dialogy s narážkami na masturbaci a sexuální úchylky. Steve McQueen se pak stáhl do ústraní, kde bojoval s rakovinou, které bohužel podlehl. Projekt se snažil Kasdan oživit v roce 1978 s Ryanem O´Neallem (Barry Lyndon, Love Story), který byl v té době megahvězda, a opět s Dianou Ross. Oba herci se však po pár týdnech tak rozhádali, že studio projekt zastavilo.

 

Lawrence Kasdan natáčel v roce 1983 film Velké rozčarování, kde se mu v komparsu objevil i neznámý mladík jménem Kevin Costner. Kasdana okamžitě zaujal a kromě komparsu mu nabídl i epizodní roli, která však skončila na podlaze střižny. Kasdan, který byl v té době už slavný, se neznámému herci omluvil a řekl mu, že zavolá pár známým a zkusí mu sehnat nějakou práci. Costner byl v té době téměř švorc. Slovo dodržel a obsadil ho do role pistolníka ve filmu Silverado po bok Kevina Klinea, Scotta Glenna a Dannyho Glovera. Drahý film sice u diváků v době uvedení propadl, ale Costnerův výkon zaujal kritiku. A nejenom ji. Costner natočil dlouhou sérii hitů i kritických úspěchů Neúplatní (1987), Bez východiska (1987), Bull Durham (1988), Hřiště snů (1989), Tanec s vlky (1990), Robin Hood (1991) a JFK (1991). Pokud se na filmy podíváte, všimněte si, jak odvážně Costner střídal žánry. Hrál v retro gangsterce, sportovních filmech, westernu, špionážním filmu o hledání ruského agenta nebo v ostře sledovaném filmu o ožehavém politickém atentátu.

 

Lawrence Kasdan v roce 1991 vyhrál Zlatého medvěda v Berlíně za film Grand Canyon a Costner mu pochopitelně gratuloval. Zeptal se ho, jestli by neměl v šuplíku nějakou zajímavou věc, kterou by mu mohl dát do jeho produkční společnosti Tig Productions. Kasdan mu řekl o Osobním strážci, celou tuto genezi a nabídl mu scénář z přátelství skrz svou společnost. Costner odnesl scénář k Warner Bros a studio mu okamžitě poslalo na účet 16,6 milionů dolarů.

Costner se zamyslel, kdo by mohl nahradit nejvíc cool herce Steva McQueena a došel si k holiči. Ostříhal se podle jeho fotky a při pohledu do zrcadla zcela neskromně řekl:,,Jedině já jsem ten, kdo by ho mohl nahradit.“ Abych si rýpnul, tak podobnou situaci jsme si zažili při českém dabingu, protože první verzi filmu zcela neskromně namluvil Miroslav Donutil. Costner se pak zamýšlel, kdo by mohl nahradit Diane Ross a napadla ho zcela pochopitelně nádherná Whitney Houston.

 

Problém nastal u režiséra, protože Costner film už produkoval a hrál v něm hlavní roli. Navíc už měl v mysli další film, takže nechtěl trávit další rok práce nad režijní koncepcí. Vzhledem k tomu, že většinu rozpočtu již spolkla příprava filmu a hvězdné honoráře, bylo třeba začít myslet trochu ekonomicky. Volba padla na britského intelektuála se zkušenostmi z dokumentárního a hraného filmu i jedné hollywoodské produkce Micka Jacksona.

 

Produkce proběhla bez větších obtíží. Diváci brali kina útokem, jen v kinech film utržil 411 milionů dolarů! Všichni tvůrci byli kritikou okamžitě popliváni a nominováni na Zlaté maliny za nejhorší film roku. Costner si z toho ale opravdu nic nedělal a začal připravovat největší průšvih své kariéry Vodní svět, kde ho nedostali kritici, ale sežraly ho jeho vlastní megalomanské ambice a ukončily tak jednu slibně rozjetou kariéru.

 

Nicméně ještě nekončíme, bude epilog. V momentě, kdy šla Costnerova kariéra strmě dolů po sérii propadáků rozhodl se obnovit zašlou slávu ve dvojce svého velkého hitu. Kontaktoval proto Lady Dianu, která si s Kevinem Costnerem velice rozuměla. Film se dostal již do preprodukční fáze, ale tragická smrt princezny jeho záměr ukončila.

 

V sobotu 18. února bude pohřeb Whitney Houston, která i přes negativní ohlasy dobové kritiky v tomto filmu rozhodně hvězdně zazářila.

Osobní strážce

 

USA 1992, The Bodyguard, režie: Mick Jackson, scénář: Lawrence Kasdan, kamera: Andrew Dunn, hudba: Alan Silvestri, střih: Donn Cambern, Richard A. Harris, hrají: Kevin Costner, Whitney Houston, Mike Starr, Bill Cobbs, Thomas Arana, Gary Kemp

 

Nominace na Oskara – nejlepší píseň (I Have Nothing), nejlepší píseň (Run to You)

 

Autor: Ondřej Slanina | pátek 17.2.2012 11:18 | karma článku: 13,47 | přečteno: 1989x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

V centru Hradce hořelo podkroví domu, obyvatelé bytů se vrátit nemohou

2. května 2024  10:22

V historickém jádru Hradce Králové vyhořelo podkroví nad dvoupodlažním domem. Když hasiči dorazili,...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.