Umírající kšaft Masarykovy demokratické akademie?

Nechci jim křivdit, v zásadě dělají dobrou práci, jsem jejich členem a už jsem u nich i přednášel, ale mám proti nim některé námitky, pramenící hlavně z obav o jejich další vývoj. Když měl v brněnské pobočce přednášku Vladimír Špidla, zašel jsem za ním, zda si nemyslí, že MDA málo působí mimo své "zdi". Souhlasil, ale nic proti tomu nepodnikl.     

Mé (přehnané?) obavy pramení mimo jiné ze srovnání s Masarykovou společností. Vznikla v roce 1946, ožila po roce 1989, ale pak se postupně proměnila v úzké uskupení vymírajících starců. Když přijdu na přednášku MDA a rozhlédnu se po přítomných, mám dojem, že to o mnoho lepší není. (Mají sice i skupinu mladých, ale ani o těch moc slyšet není - osvěta a výchova v Masarykově duchu se nekoná.)

MDA je podle mne think tankem, ze kterého jen kape místo aby teklo. Hlavně netečou nosné, nové, společnost oslovující a jí tak potřebné ideje.

Dnes jsem si přečetl:

Babiš chystá líheň politiků. Fungovat začne už v září

Vlastní líheň pro politiky i experty a vzdělávací instituci po vzoru velkých evropských stran představí koncem září vládní ANO. Jmenovat se bude Institut pro politiku a společnost.
Právu to včera prozradil ministr financí a šéf hnutí, „nepolitik“ Andrej Babiš.

Autor: Bohumil Sláma | pátek 15.8.2014 12:48 | karma článku: 4,81 | přečteno: 387x