Pane Sobotko, zprava levý, z Ruska tanky!

Rád přiznávám, že na premiérovi Sobotkovi obdivuji jeho inteligenci, vzdělanost, vitalitu a hlavně odolnost - co všechno už zakusil a neotřáslo jím to. Cením si i toho, že má slušné vystupování a že se snaží v chronicky rozhádané české politice tlumit ostří a působit integrativně. Zejména v poslední době však neobdivuji jeho názorovou (i charakterovou?) amorfnost. Politika je jistě uměním možného, a jak to říkávala moje matka, "kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti", ale i v politice má vše své meze. Jestliže se Sobotka hlásí k Masarykovi, měl by to moc dobře vědět.

V zahraniční politice mu přípomínám známý (a bohužel až příliš pravdivý a předvídající) slogan "zprava dobrý, zleva tanky" z Pražského jara 1968. Sobotka jistě ví, že ruská politika byla vždy agresivní, krutá, věrolomná, záludná, demagogická a lživá - prohlédl ji už Havlíček. To stejné dnes předvádějí Putin, Lavrov aj. Masaryk tvrdil, že proti zlu se musí bojovat. Já tvrdím, že nás nepoškodilo ani tak 40 let komunismu jako ruský vliv.

Sobotkovo "integrativní lavírování" českou politiku ovšem i nepochybně štěpí: odděluje ho nejen od jemu donedávna nejbližšího (nyní ministra zahraničí) Lubomíra Zaorálka, ale i od části sociálních demokratů a od nezanedbatené části celé české veřejnosti. České ekonomické zájmy se přece dají hájit i jinak.

Ve vnitrostátní politice Sobotka dává přednost přeběhlíkovi ze Zemanova "lánského puče" Chovancovi před svým donedavným nejbližším stoupencem Dienstbierem. Nerozumím tomu. 

Když člověk něčemu nerozumí, začnou se mu v hlavě honit různé myšenky (můj oblíbený vtip: "Pane, jestli vás teď napadá to stejný co mě, tak to ste teda pěknej haj..!") - možná Sobotka není tak čistý jak se tváří, možná jeho zkorumpovaní "kamarádi" na něj ledacos vědí a drží ho zkrátka, možná se u Zaorálka a Dienstbiera bojí, aby ho nepřipravili o předsednictví v ČSSD. Ti však říkají, že chtějí kandidovat pouze na místopředsedy.

Jinak mi Sobotka připomíná Edvarda Beneše. Ten také po Mnichovu (resp. po Masarykově smrti) příliš lavíroval.

Až se i Československo ulavíroval.

(Před časem mi Bohuslav Sobotka postupně poděkoval za všechna tři kompendia o Havlíčkovi a Masarykovi, která jsem mu poslal. Neměl by do nich znovu nahlédnout?

Posílám mu i tento článek.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumil Sláma | úterý 11.11.2014 15:38 | karma článku: 13,47 | přečteno: 844x