Několik (z tisíce) Zemanových černokněžných kouzel

Když jsem včera brouzdal na internetu v Čapkových článcích a "bavil se" tím, jak se jeho šlehy do prvorepublikové politiky hodí i na dnešek, nejvíc mne zaujalo: 

(Umění, kterak kolem rohu stříleti.) Kdo chceš politicky čarovati a zejména tiskem černou magii provozovati, nauč se tomuto kousku, který ti mnohý užitek přinese. Kolem rohu stříleti znamená na jednu osobu mířiti a jinou vzdálenou osobu zasáhnouti. K tomu účelu je dobře tvář barvou si zakrýti a neviditelným se učiniti; na dotyčnou osobu pak musíš z boku udeřiti a kuli své náležitou faleš, jako hráči na kulečníku činívají, dáti; přitom pak nejasná slova pronášeti, která k oné osobě vzdálenější a zasaženu býti mající se nesou a vztahují. Jsi-li při tomto čarování přistižen, můžeš se zadušovati, že jsi tu první osobu zasáhnouti nemínil a na tu druhou osobu že jsi nikterak nemířil; čímž trestu ujdeš. (Poznámka: Nejlepší je Zeman, když například tvrdí, že je všech prezidentských kandidátů největším profesionálem. Není to sice pravda, ale zabírá to a je za všechny prachy: střílí to za všechny rohy.)                                                                                                                                                                                       (Umění, kterak v pařez se obrátiti.) Tento fortel tě může nezranitelným učiniti, kdykoliv bys v ouzkých se mohl octnouti. Když tě při tvých kouzlech lidé přistihnou, a žes jim zla natropil, počnou křičeti a tobě trapné otázky dávati, počni se tvářiti, jako bys nechápal, co říkají, odpovídej na otázky vedlejší, a svědčí-li kdo proti tobě, žes kradl, žaluj, že ti nectně spílá; mluv, jako bys náhle rozumu pozbyl a nemohl se s těmi, kdo tě chtějí trestati, vůbec žádnými slovy dorozuměti. I unaví se lidé, kteří na tebe dorážejí, a odejdou řkouce: “Do toho pařezu je marno holemi mlátiti." (Poznámka: I v tom je Zeman jednička - kam se na něj hrabe pařez Mečiar, který už dávno shnil; dokonce i teakový pařez Klaus už viditelně černá a rozpadá se.)     

(Umění, kterak z komára velblouda učiniti.) Stačí tvrditi, že někdo řekl, že slyšel vypravovat, že kdosi velblouda viděl. Nebo o velbloudu stále mluviti, ač komára jest viděti; což třiatřicetkrát se opakovati má, načež každý v komáru bude velblouda vlastníma ušima viděti. (Poznámka: Jako první se s kejklem nazvaným Čisté ruce vytasil Zeman, pak přišel s Koštětem na korupci jeho schovanec Gross, a pak už následovali a budou následovat jen učedníci Bárta, Nečas a další a další.)  

(Kterak znovu a znovu pannou se státi.) Stačí po všech neřestech a po vykonání vší hanby na rohu stanouti, a že vše ne za peníze, ale pro dobro obecné, a aby hřích na světlo byl vytažen, se stalo, mocným hlasem tvrditi; i uvěří tomu mnozí a budou za pannu černokněžnou děvku a merhyni míti. (Poznámka: Tohle snad na Zemana sedí ze všeho nejlíp. Viz například jeho nepřekonatelné Jak jsem se mýlil v politice.)                

(Kterak mnoha hlasy zároveň mluviti.) Tomuto kouzlu lze se takto naučiti: Něco nepodepsaně v oběh dáti, aby nikoliv že ten a ten, nýbrž že kdokoliv to napsati mohl, se zdálo; že celá obec tak mluví, hlásati, a proto sám neznám zůstati; kdokoliv pak tyto řeči opakovati bude, z toho vlastní svá slova citýrovati a jako mocně potvrzená a dosvědčená klásti. Takto jediný kejklíř stem jazykův mluviti může. Probatum est. (Poznámka: Tady Zemana překonává jedině sarajevský demagog Klaus, který umí mluvit i ústy svých nekonečně početných tlampačů, včetně médií včetně České televize; dokáže dokonce mluvit i ústy svých čaročernokněžníků Jakla a Hájka.)                                                                                                                                                                                                                                                           Stále platí i Čapkova pomnichovská Modlitba za pravdu:

"Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dnešní svět toho nejhoršího, lži. Lži, která podpírá a připravuje násilí a učí nenávidět se navzájem. Lži, která otravuje národy a vykopává mezi nimi propasti, jež snad ani desítky let nevyrovnají. Bože, jak bude vypadat, jak se bude vyvíjet Evropa, obluzena tolika nenávistnými lžemi! Jak bude možné soužití mezi národy a lidmi, je-li mezi ně vrženo tolik urážek, tolik opovržení a vzteku! Copak si snad někdo představuje, že tento stav ducha má a může trvat bez konce? Copak si věčně má soused ošklivit souseda a čekat jen na příležitost, aby mu zasadil mstivou a úkladnou ránu? I po válce si mohou národy podat ruce. Mohou si sebe rytířsky vážit a navázat vztahy důvěry. Ale na bojišti lži nebude nikdy důvěry ani cti, každá lež zajde, ale zůstává po ní nenávist a opovržení, tělo se zahojí dříve než duše. 

Bože, jak hrozně jest zraňována duše tohoto národa, jak tohle se má jednou zahojit nebo odpustit! Copak se toho nehrozí národové, jaký nenávistný, navěky zlý a nepřátelský svět se takto buduje? Nemá snad nikdy být mír nebo snad oddech v křečovitém smrtelném nenávidění!                                                                                                                                            

Bože, vrať světu pravdu! Bude to víc než smlouva míru, bude to cennější, než každé spojenectví. Nikdo, žádný národ, žádný stát si nebude jist, pokud mohou být lidské vztahy kdykoliv korumpovány nástroji lží. Nebude jistoty, nebude ničeho platného a bezpečného, pokud vědomí kteréhokoliv národa bude zkřivováno záměrnou lží. Za každou lží jde úklad a násilí, každá lež je útok na bezpečí světa. Nikdo nebude žít v míru ani za nejsilnější hradbou z ocele a betonu, okřídlená lež se vysměje všem vaším pevnostem. Zbavit svět lži je víc než odzbrojení.                                                                                    

Jaké to bylo divné jasnozření, když náš významný státník vepsal do našeho státního znaku slova: „Pravda vítězí“. Jakoby tušil, že jednou lež podnikne generální útok na náš stát a národ a už předem razil heslo pro toto utkání. S tím heslem můžeme jít do boje, ale jen s tím heslem může jít celý svět do míru! Neboť jenom bez lži se mohou lidé a národy dorozumět, ať mluví jakýmkoliv jazykem.

Bože, vrať světu pravdu!"

(Poznámka: Dnes je u nás z politických lhářů nejprofesionálnější...

 

                                                                     

Autor: Bohumil Sláma | úterý 18.12.2012 13:50 | karma článku: 9,70 | přečteno: 938x