Je tragédií a ostudou dnešní české "demokracie" (1)

Česká společnost byla v roce 1989 velmi a již velmi chronicky nemocná (po Mnichovu, Protektoráru, Únoru a Srpnu - bylo to příliš silné a traumatizujíci a trvalo to  přiliš dlouho). Za "normalizace", která ji dorazila, jsme si s přáteli každý rok na Silvestra říkali, žo horší to už být nemůže - a bylo to každý rok ještě horší. To stejné se rok co rok opakovalo po Listopadu - a nedělejme si iluze, že to ještě horší být nemůže.

České vědomí a českou paměť nezničil ani tak komunismus a marxismus, ale to, že se v něm zahnízdily odvěké ruské, to je poloasijské normy myšlení a chování, aby se v něm nakonec úplně "znormalizovaly".  Ty vždy znamenaly a dodnes znamenají korupci, zvůli a nepotresatelnost mocných a vymývání mozků ne mocných a jejich pasivitu. Z Moskvy dodnes "přichází mráz" a běhá nám dodnes po zádech.

Naší českou tragédií bylo už to, že po Bílé Hoře jsme se z zreformované severovýchodní Evropy přesunuli do "tmářské" jihovýchodní, ovládané (dodnes) nezreformovanou římskou a řeckokatolickou církví (výsledky viz dnešní Řecko, Itálii, Španělsko a Portugalsko). Proto naši obroditelé kladli tak velký důraz na osvětu, proto Palacký přišel s humanitní českou ideou, proto Havlíček volal po mravnosti, "vnitřní síle a všebecné vzdělanosti, všech ve všem", proto Masaryk svým "já jsem taky historie" vyzýval každého obyčejného člověka dobré vůle, aby se angažoval. Je to dnes těžko pochopitelné, ale "humanitní idea česká" nakonec zvítězila, v podobě 1. českosovenské republiky - ta však trvala příliš krátce.

Potom přišlo však nové Temno (ne každý ví, že dnes vysmívaný Jirásek byl do té doby jedním z nejuznávanějších českých spisovatelů, že například Jaroslav Kvapil, když v roce 1917 organizoval protihabsburský Manifest českých spisovatelů, potřeboval získat především jeho podpis, že za 1. republiky existoval pluk Aloise Jiráska apod.)

Nacistické temno použilo všech odvěkých tyranský metod, aby české vědomí a českou humanistickou ideu zlikvidovalo. V první řadě vyřadilo, a použilo k tomu všech možných prostředků, mravní a osvícenou elitu národa; další jeho metody není třeba připomínat. Potom se to opakovalo po Únoru, po Srpnu, a co je z dnešního hlediska nejhorší, i po Listopadu.

Nechť se na mne nikdo nezlobí, ale náš současný prezident, odchovaný "normalizací", je zatím posledním článkem řetězu Heydrich, Gottwald, Husák. Rozhodně není pokračovatelem Husa, Chelčického, Žižky, Komenského, Jiřího z Poděbrad, Dobrovského, Kollára, Bolzana, Palackého, Havlíčka, Tyrše, Smetany, Dvořáka, Jiráska, Štefánika, Švehly, Čapka, Beneše, Patočky, Seiferta, Kundery, Formana, Suchého, Luxe, Cepla, Motejla, Havla a Lišky.

Proto dnes máme u nás nový feudalismus-absolutismus. Proto byli z české politiky vyřazeni téměř všichni slušní lidé. Proto má tak mnoho z nás vymyté mozky. Proto tak progredovala Havlem již před dvanácti lety pojmenovaná "blbá nálada".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Bohumil Sláma | pátek 15.4.2011 14:39 | karma článku: 9,44 | přečteno: 575x