Jak by měly být financovány politické strany a hnutí

"Máte tam příšerný volební systém," napsal jsem svému kamarádovi Čechoameričanovi, posrpnovému emigrantovi a dlouholetému tlumočníku Clintona a Obamy pro češtinu (který bohužel, když hrajeme hokej s Američany, drží palce jim): "Myslíš si jako já, že oba Kennedyové byli zavražděni, protože se vzepřeli?" Rozumělo se těm, kdo je financovali.  

Opdověděl mi: "Ten první určitě... Systém máme tak příšerný proto, aby se protichůdné vlivy tříštily a žádný nemohl absolutně převládnout. Vymysleli to otcové zakladatelé a až do konce minulého století to tak jakž takž fungovalo, i když se to teď už rozpadá. Češi zato mají výborný systém, který, jak vidno, umožňuje, aby se lid znovu vlastním úsilím vazalizoval. Je až s podivem, jak snadno to funguje, a u nás to tak za chvíli bude taky."

Namítl jsem: "Už Wilson si prý stěžoval, že má svázané ruce. Teď už to podle mne ohrožuje celý svět... U nás se to možná naopak zlepší."

Tady ale velký pozor: teď se teprve (a mimo jiné) ukáže, jak a co naši noví politici myslí doopravdy. Podle mne by politické strany a hnutí neměly být financovány  n i k ý m  v y j m a  s t á t u,  přísně podle volebních výsledků.

Měly by bojovat idejemi, ne penězi.

Pokud je někdo v politice, neměl by vlastnit žádná média a předvolební debaty by se měly odehrávat pouze ve veřejnoprávních médiích. Žádné bilbordy atd. Ušetřilo by se hodně peněz, přímo či nepřímo peněz daňových poplatníků. To ale není důležité - politický boj by se narovnal a zvolení politici by se osamostatnili.

Je to jeden z nejzávažnějších problémů naší a nejen naší politiky.

Jak to, že nám chybí veřejnoprávní deník?

Neměl by Andrej Babiš, když tvrdí, že to s českou politikou myslí dobře, prodat nebo darovat Mladou frontu nebo (a) Lidové noviny státu? Přece už prvorepublikový pravicový (!) politik Rašín říkal: "Pro stát se pracuje zadarmo!"

Atd. atd. Například: To vše by mohlo být naším, jistě nezanedbatelným příspěvkem světové politice.

Vyzývám proto spoluobčany, občanské aktivisty a jejich uskupení, aby toto téma prodiskutovali a ujali se ho. Neboť jak říkal Masaryk, "i nejlepšího práva se musí chopit lidé činní!" a "od politiků zlepšení nečekejme!".

Autor: Bohumil Sláma | středa 19.11.2014 14:17 | karma článku: 9,78 | přečteno: 617x