Dokument Charty 2012 č. 1 k XV. Všesokolskému sletu 1. 7. 2012

Charta 2012 vítá XV. Všesokolský slet a oslavy stopadesátiletého výročí organizace, která jako jedna z mála u nás odolala vlivu fašistické a komunistické totality.

Charta 2012 přeje všem českým i zahraničním Sokolům k jejich výročí a k jejich sletu vše nejlepší, v duchu sokolského Na zdar! 

Současně si dovoluje upozornit, že čeští Sokolové v průběhu posledních desetiletí, stejně jako celá společnost, do jisté míry podlehli tlaku totalitních režimů, včetně režimu nynějšího, postkomunistického.

Upozorňuje na vlastenectví, morálku a ideové zázemí, které daly Sokolu vzniknout, na humanistické ideály 1. československé republiky, zejména však na to, že Sokolové se vždy angažovali veřejně a politicky a že republice byli nenahraditelnou oporou.

Současná doba, kdy vznikají četné iniciativy usilující o zlepšení politických a celospolečenských poměrů, je podle názoru Charty 2012 velkou výzvou i pro Sokoly.

mluvčí Charty 2012                                                                                                                                     Bohumil Sláma

Autor: Bohumil Sláma | sobota 30.6.2012 9:27 | karma článku: 4,57 | přečteno: 598x