Defenestrace a Vyměňte politiky - varování i do budoucna?

Když jsem dnes na Novinkách uviděl mladou, usmívající se tvář jednoho z nových, "šokovaných" poslanců a přečetl jsem si, že je to politolog, i já jsem se usmál - stejně jako když jsem poprvé uviděl, jak dopadají volby. Rád přiznávám, že když jsem psal blogy a pyramidy na podporu Defenestrace 2010, moc jsem tomu nevěřil.

Ale dopadlo to dobře. A to přesto, že Defenestrace byla čímsi novým, podezdřelým a neobvyklým a že měla  i své chyby - zejména komplikované kroužkování v pátek a v sobotu (v obou dnech by stačily stejné kroužky) a riziko, že se do sněmovny dostanou amatéři.

To riziko by bylo ovšem malé, jednak pokud by se tímto způsobem dostalo do sněmovny jen několik poslanců - ti by se v těch dvou stovkách úspěšných kandidátů různých kvalit jistě ztratili, jednak proto, jak to vyhlašovali iniciátoři Defenestrace, i tak by byli lepší než pochybní "štamgasti". Denfenstrace se navíc očividně týkala hlavně ODS a ČSSD, tedy velkých stran, které tvrdily, že kvalitních kandidátů mají dostatek.

Nyní vzniká otázka, zda budou Defenstrace či Vyměňte politiky nutné či úpěšné i v budoucnu. Je těžké na ni předem odpovědět, ale jedno je jisté: měly i svůj blahodárný druhotný efekt. Straly se totiž varováním všem politikům pro dnešek i pro zítřek.

 

Autor: Bohumil Sláma | úterý 1.6.2010 12:58 | karma článku: 13,38 | přečteno: 982x