Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

 (Historikové v nich pravděpodobně najdou chyby další, to však nic nemění na tom, že Toulky jsou skvělé.) Za chybu týkající se Smetany Petr Hořejš nemůže, neboť byla odhalena až před nedávnem - Smetanova hluchota byla způsobena úrazem v dětství. Ale jak tomu bylo s Havlíčkem?

Havlíček neměl Židy rád, zejména jako člověk prosazující morálku, avšak při jeho soudnosti a realismu ho za antisemitu považovat nelze: „Když si bez všelijakých předsudků a trochu protřelejším okem ze známosti člověčenstva nynější stav židů povážíme, shledáme hned, že právě jejich bývalá poroba a nedostatek stejného práva s námi je přivedl na nynější stupeň jejich obyčejů a způsobů, a že oni sami buď jsou jen málo nebo jen docela nic vinni na své nynější pokaženosti. Staré vlády obyčejně dřely židy v pravém smyslu toho slova, žádaly na nich daně tak veliké, že skutečně na poctivý způsob nebylo možno tolik vyzískat, neboť tyto vlády považovaly židy jako nějaké živé stříbrné a zlaté doly, z kterých se ustavičně dá těžit; kromě toho byl žid dle nekřesťanských a pravému duchu Kristovu zcela protivných tehdejších předsudků vyloučen z nejhlavnějších lidských práv – nesměl kupovat statky a pozemky, nesměl provozovat jisté živnosti, ba i právo k ženění musel koupit za nesmírnou peněžitou cenu, a při tom v životě zakoušet největší potupy a odstrkování. Jest divu, že při tom neměl žádné lásky ke křesťanům takto nekřesťansky s ním jednajícím? Stran židů může se vším právem říci: jak jste si je vychovali, tak je i máte. Nelze však pochybovat, že židé dosáhnuvše s námi stejného práva, časem velikou část svých nectností odloží, poněvadž tyto nectnosti neleží snad v povaze izraelitského kmene, nýbrž v okolnostech. Přesvědčíme se brzy, že emancipace židů nám vcelku ani dost málo neuškodí, nýbrž ještě prospěje, jakož musí prospět každá spravedlivá věc.“

Buďme tedy vůči Židům spravedliví také my a dnes: i nadále na jedné straně čelí neoprávněným nenávistným kampaním, na druhé straně zdaleka ne všichni jsou neviňátka. Patří mezi ně Nicholas Winton i Lev (překládej: král šelem) Trockij, u nás spisovatel-humanista Egon Hostovský i … … Vladimír Železný.

Mně osobně především vadí, že Židé bývají často šedými eminencemi tahajícími za nitky, v ekonomice, politice i v médiích. Dosáhli například toho, že holocaustu (který byli jistě příšerný) využívají k tomu, aby jakákoli kritická zmínka o nich byla chápána skoro jako projev antisemitismu. Nebo že úspěšně zapírají skutečnost, že Izrael vznikl násilím a terorem.

(Už jen proto v něm Židé nenalezli vytoužený klid, naopak, je trvalým ložiskem napětí, ohrožujícím nejen je, ale též světový mír. Je jedním z klíčových zdrojů nenávisti muslimů vůči Západu, zejména vůči USA, které ho donedávna podporovaly, mimo jiné „díky“ židovským lobby.)

My bychom se „dlouhodobými nadstandardními vztahy s Izraelem“ pyšnit neměli. Když jsme mu v roce 1947 pomohli, bylo to proto, že už tehdy jsme byli Stalinovy pohůnky: Stalin, který Židy nenáviděl, tehdy nakrátko obrátil, protože si myslel, že Izrael bude socialistický (kibucy atd.) Dlouhodobě dobré vztahy s Izraelem nemáme, neboť jsme na něj pak čtyřicet let jen plivali.

A už vůbec bychom se neměli pyšnit rektoskopií vůči Izraeli dělanou Zemanem, provázenou nehoráznými výroky, jedněmi z těch mnoha, kterými nám dělá ve světě ostudu.   

Izraelci a Palestinci, to není bílá a černá, ale dvě tmavě šedé. Těžko říci, která je tmavější.

Autor: Bohumil Sláma | pátek 15.1.2016 12:50 | karma článku: 12,12 | přečteno: 685x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Poslední Zemanova a Ovčáčkova demagogie

Na ty, kdo umějí vysvětlit vždy a všechno je třeba si dávat mimořádný pozor. Není to totiž teoreticky ani prakticky možné, a kdo to "dokáže", se nutně musí vždy uchýlit přinejmenším k demagogii. Ta má k dispozici téměř nekonečné množství triků, a mistři demagogie je samozřejmě umějí podle okolností mistrně vytahovat, jak kouzelníci z rukávu.

10.12.2014 v 21:53 | Karma: 25,93 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Přivlastňuje si ČSSD (a MDA) Masaryka právem?

Když jsem před časem poslal Bohuslavu Sobotkovi knihu Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, poděkoval mi a dodal: "Věřím, že Masaryk Vás dovede k sociálně demokratickým hodnotám." Aniž mu bych to vysloveně vytýkal, musím říci, že se v tom mýlil. Masaryka sice dobře zná a je to široce vzdělaný intelektuál, ale...

9.12.2014 v 15:59 | Karma: 11,60 | Přečteno: 457x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

K Peheho hodnocení televizního Českého století

Musím předeslat, že k hodnocení tohoto seriálu nejsem kompetentní, neboť jsem se díval jen na několik prvních dílů a pak jen vždy chvíli, než jsem od televize odešel nebo "se" přepnul na jiný program. Spoléhám však na Jiřího Peheho, jehož komentáře sleduji už po desetiletí a skoro vždy s ním souhlasím:

9.12.2014 v 10:16 | Karma: 14,78 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Že by už i Babiš vystrčil růžky?

Jako většina spoluobčanů zatím Andreji Babišovi věřím, ale jsem ve střehu, protože se ještě zdaleka nevybarvil. Jeho ANO, bude líp mi připomíná původně široce pravolevě rozprostřené, spíše však levicové Občanské fórum, které bylo úpěšné přesto nebo právě proto, že nemělo jasný politický program a přinášelo "jen" změnu.

8.12.2014 v 14:58 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Polovina obyvatel dává prezidentovi čtyřku nebo pětku...

Název článku referujícího o posledním průzkumu veřejného mínění o Miloši Zemanovi je podle mne zavádějící, neboť "tři mínus" toho moc nenaznačuje, dokonce ani ne o tak důležitém představiteli státu, jakým je prezident.

7.12.2014 v 15:08 | Karma: 17,36 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik