Alternativy řešení současné české politické krize

Na tom, že současná česká vláda, prezident i parlement jsou v neudržitelné situaci, se většina soudných lidí zřejmě shodne. Jak tomu bývá, horší je, co s tím dál. Podle mne je několik základních řešení, všechna pokud možno neodkladná a každé "lepší než nic".

1. Vláda ČSSD by situaci pravděpodobně částečně zlepšila, ČSSD je pravděpodobně méně zkorumpovaná než ODS a VV, možná i méně (?) než TOP 09. Pokud by se, po vypsání nových voleb, do vlády dostali Lidovci a Zelení, byla by to jistě klidnější a méně arogantní koalice než současná. Středové strany potřebujeme, zpolečnost je rozpolcená, ubírá jí to na síle. Ale je-li třeba odplevelovat do kořenů, neboť plevel jinak rychle znovu vyraší, vláda ČSSD by situaci příliš nezlepšila. V žádném případě nepotřbujeme zkmotrovatělé Zemanovce, populistickou Suverenitu atd.

2. Vláda odborníků zvolená stávajícím parlamentem, nominovaná a odsouhlasená všemi stávajícími parlamentními stranami.

3. Totéž, ale odsouhlasené referendem.

4. Totéž jako 3, ale á la Občanské fórum při účasti některých nejméně zkorumpovaných politiků (například Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg, Karolina Peake (?), Pavel Bělobrádek, Ondřej Liška, Jiří Dienstbier jr.), ochotných v zájmu věci ke kompromisům a dohodám.

5. Totéž jak 4, ale vláda jmenovaná dle původního projektu Holešovské výzvy. Na jedné straně je to nejlepší řešení, na druhé straně je po všech stránkách nejnáročnější a nejrizikovější.

Ještě radikálnější řešení doufejme nepřicházejí v úvahu.

 

Autor: Bohumil Sláma | pondělí 2.4.2012 15:01 | karma článku: 7,28 | přečteno: 826x