Kdo má pod kontrolou elektronický fašismus?

Nikdy jsem nepatřil k lidem, kteří trpí stihomamem, že mě někdo sleduje. Tajné služby a tak...  Jsem příliš bezvýznamný.  Ale měním postoj. Zase vyhlížím vhodné místo k emigraci. Na to, že něco není v pořádku, jsem přišel náhodou 28. října na Pražském hradě během tradiční recepce prezidenta republiky při příležitosti státního svátku.        

Potkal jsem tam jednoho známého. Silného byznysmena a vlivného muže zákulisí, jehož znám 20 let. Vyčítal mi, že jsem se s ním nespojil, když se mnou potřeboval mluvit. Tvářil jsem se nechápavě, protože má stále stejné číslo už asi 17 let a pokaždé si ho překopíruju, když měním mobil. Vždycky bych ten hovor zvedl. Jenže pak z něj vypadlo, že mi volal jeho asistent, jehož také znám už asi 11 let. Jenže jeho číslo si po změně zaměstnání už 10 let nekopíruju v domnění, že není důležité.

Stalo se to takhle. Předesílám, že neberu mobil, když se na displeji objeví neznámé číslo. To bych se z toho zbláznil. Počítám s inteligencí volajícího na průměrné úrovni, který, když to neberu – a pokud se mnou skutečně chce mluvit – tak mi pošle sms: Jsem ten a ten odtud či odtamtud, potřebuji s vámi hovořit, můžu volat? Případně – zavolejte mi na číslo ... Mám nyní tři čísla. Soukromé už 12 let. Služební ve firmě současného zaměstnavatele přes tři roky. A další tzv. podnikatelské, které jsem si aktivoval z nějaké staré bonusové SIMkarty před dvěma měsíci, nefiguruje na žádné navštívence, nikde na netu, nikomu jsem ho zatím nedal, nemá ho ještě ani moje manželka.

Jenže asistent mého  známého – sehnal jsem si číslo jeho mobilu – mi volal na mé bývalé číslo, které jsem před 11 lety přenechal svému bratrovi, na aktuální soukromý mobil, na služební mobil, i na to úplně nové číslo, které nikdo nemá a může ho tudíž znát jenom operátor, případně díky operátorovi policie nebo tajná služba.

Kladu si otázku – proč se nedivím, že někdo zná moje třetí číslo? Snadná odpověď: jestliže může venkovský policajt či soukromá detektivní agentura sledovat hovory ústavních činitelů, tak se zjištěním všech mých čísel nemůže být žádná potíž. Máme tu problém sledovacího elektronického fašismu a strašně rád bych věděl, kdo ho má pod kontrolou. Přišel jsem na to náhodou a jen tak maně mě napadá, co všechno mám ještě sledované. Kolik e-mailových schránek, kolik mám v bytě štěnic a podobně. Policii už naprosto věřit nelze, zavolat na BIS s dotazem hola, hola, kdo ze mě dělá vola, je blbost, operátor mi sdělí, že mi nelze nic sdělit.

Napadá mě tedy jen jedno. Sbalit se a odjet daleko, změnit operátory a SIMkarty, hostingy, banky, místo adresy mít poštovní schránku 100 km od svého nového bydliště, firmy převést do off-shorových šuplíků, chovat se jako tajný agent daleko od domova. Tak to mě 17. listopadu fakt nenapadlo, tehdy jsem si myslel, že už může být jenom líp.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Skramlík | pátek 4.11.2011 8:05 | karma článku: 15,13 | přečteno: 865x