Jak je možné, že Baník Ostrava dostal licenci, když je v konkursu?

Fotbalový klub FC Baník Ostrava dostal od licenční komise ČMFS licenci na ročník I. ligy 2009-10 a přitom čelí konkursu. To není normální. Činnost licenční komise ČMFS je klasickou ukázkou neprůhlednosti praktik na fotbalovém svazu. Řečeno méně kulantněji - je tam prostě chlív! Zřejmě nastala doba si na tuto komisi, jejímž předsedou je Martin Štětina a výkonnou osobou v aparátu svazu je licenční manažer Stanislav Rýznar, pořádně posvítit.

Krajský soud v Ostravě rozhodl v úterý 2. června o tom, že je na FC Baník Ostrava a.s. uvaleno insolvenční řízení. Čili čelí konkursu. Jinými slovy bankrotu. Podnikatelé dobře vědí, o čem je řeč. Když má podnikatelský subjekt dluhy a není schopen je splácet, zahájí soud na podnět věřitelů insolvenční řízení, omezí dlužníka v nakládání s jeho majetkem a věřitelé se musejí s vymáháním svých pohledávek hlásit u soudu. Nemohou na subjekt posílat např. exekutory. A soud zkoumá, zda je podnikatelský subjekt v úpadku.

Pokud takovému klubu udělila licenční komise ČMFS licenci pro příští ročník I. ligy, tak zřejmě její členové upadli v budově sekretariátu ČMFS na Strahově na schodech na hlavu. Jednoznačnou podmínkou k udělení licence je totiž prokázání bezdlužnosti.

Kdopak asi prověřuje doklady, které kluby předloží při žádosti o licenci?

Dejme tomu, že se před licenční komisí nechá něco ukecat. Baník argumentuje tím, že mu Temešvár dluží 18 miliónů za Mageru, Galatasaray pět miliónů za Baroše a bude rozporovat dluh vůči společnosti Sporttime. Baník už 21. dubna přiznal, že dluží zhruba 12 miliónů korun, z toho 6 miliónů hráčům, zbytek tvoří neproplacené provozní faktury. Návrh na konkurs vznesla firma Sporttime, jíž dluží Baník podle Krajského soudu v Ostravě 3 271 493 Kč. K ní se přidali jako věřitelé tři desítky hráčů Baníku, bývalý trenér Karel Večeřa, plus další firmy.

Takže Baník to nějak okecal a před dvěma týdny licenci dostal.

Jenže okecat konkurs? Kde to vlastně jsme?

UEFA má jasné požadavky na hlavní principy licenčního řádu. Mezi ty zásadní patří bezdlužnost, klub (resp. jeho společnost) musí být schopna splácet své závazky, nesmí dlužit hráčům na výplatách, nemůže být v konkursu. Letos na jaře dostal slavný Southampton po vyhlášení konkursu na společnost Southampton Leisure v průběhu sezóny okamžitě "štráf" v podobě odečtu 10 bodů. Ve Skotsku vloni okamžitě odečetli body týmu Gretna. V Německu ve II. lize letos ihned po vyhlášení bankrotu sebrali body týmu Koblenze. Atd. Kdyby byly tyto kluby v konkursu před začátkem sezóny, tak licenci ani nedostanou. V Čechách naposledy přišel o body kvůli konkursu o body tým FC Bohemians v roce 2005.

Licenční manažer Stanislav Rýznar na situaci reagoval prohlášením, že nevidí důvod, proč by měl zahájit s Baníkem řízení o odebrání licence.

Já ho také nevidím, nemám ho kde vidět. Na webu ČMFS visí pod položkou "legislativa" všechny možné dokumenty počínaje stanovami a konče licenčními předpisy pro agenty, rozhodčí. Ale nikoliv licenční řád pro kluby profesionálních soutěží. Ten jediný tam chybí

Licenční komise zřejmě zcela zásadně mlží svou činnost. Na webu ČMFS je poslední komuniké z jednání licenční komise ČMFS - považte - z 25. června 2007! Mlžíme..., mlžíme... To si toho výkonný výbor ČMFS nikdy nevšiml?

Teď už věřím tomu, co se o licenční komisi povídá. Například když má nějaký klub žádající o licenci doložit, že má zajištěný rozpočet na příslušnou sezónu, tak stačí přijít s fiktivní smlouvou s nějakou firmou, že zajistí jako sponzor financování klubu ve výši například 20, 30, 40 nebo 50 miliónů, zbytek se dožene příjmy ze vstupného, marketingu, reklamách, přestupech a podobně. Klub dostane licenci a za rohem smlouvu roztrhá, protože druhý den bude vypovězená.

Teď si napíšu papír, že mi babička Méry z Njújorku odkazuje 50 mega v dolarech, půjdu na svaz, přihlásím se za člena ČMFS, a zaběhnu za panem Rýznarem zažádat o licenci. Koupím I. ligu od Čáslavi a vymalováno ...

Dodatek 9. 6. 2009: Finanční krizi Baníku vyřešil 9. června Tomáš Petera, jenž je titulován jako zástupce majitele. Poskytl klubu na žádost jeho vedení finanční injekci, díky níž mohou být vyřešeny závazky (příčiny insolvenčního řízení).

Autor: Pavel Skramlík | středa 3.6.2009 21:35 | karma článku: 24,42 | přečteno: 3153x