I v justici platí, že bývalý komunista je totéž, co bývalý černoch

Mezi mé nejoblíbenější "hlášky" patří věta europoslance a bývalého odborového předáka Richarda Falbra. Ten řekl někdy před 15 a možná i více lety, že "Být bývalým komunistou je totéž jako být bývalým černochem." Je to naprosto geniální myšlenka. Škoda, že jí rozumíme hlavně jenom v Čechách, možná v nejbližším okolí. Vzpomněl jsem si na tento citát, když ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo jména soudců, kteří před rokem 1989 měli legitimaci Komunistické strany Československa. Před zveřejněním seznamů mi to připadalo jako populistická hra. Nyní mi to připadá jako zlý sen. Komunisté jsou schopni zablokovat celou českou justici. Proč?

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), která se nikdy nezřekla svých základních principů, má v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR 26 poslanců, čili 13%. V Senátu Parlamentu ČR má jen dva lidi, skoro nic.

Ale v justici? Převratně více.

Když si člověk porovná oficiální seznam soudců podle databáze Ministerstva spravedlnosti ČR a oficiální seznam soudců-bývalých členů KSČ z téhož zdroje, tak musí spadnout do vývrtky. Na Nejvyšším soudu ČR se sídlem v Brně je 65 soudců, z toho 29 bývalých komoušů, což je 44,62 %. A takhle můžeme dál pokračovat. Na Nejvyšším správním soudě se sídlem v Brně je 20,60% ex-komoušů, na Vrchním soudu v Praze 34%, na Vrchním soudu v Olomouci 41,9%, na Krajském soudu v Hradci Králové 23,5%, na KS v Brně 17,26%, na KS v Ostravě 32,9%, na KS Praha 34,07%, na KS Č. Budějovice 24,53%, na KS Plzeň 36,84%, na KS Ústí nad Labem 26,36%, na Městském soudu v Praze 30,08%. Organizace justice se nekryje s krajským uspořádáním, takže např. Krajský soud v Plzni je současně pro Karlovarský kraj, nebo Krajský soud v Brně je současně pro Kraj Vysočina  atd.

Platí úměra, že čim vyšší stupeň soudu, tím více ex-komunistických soudců. Dal jsem si s tím trochu práce. Na okresech či pražských obvodech (se statutem okresů) je od 6 do 40% ex-komunistických soudců. Výjimek je jen pár. Např. okres Brno-venkov má z 20 soudců jen jednoho ex-komouše, čili 5%. Okres Vyškov  má je 11 soudců a žádného bývalého komunistu mezi nimi, okres Jeseník má jen 7 soudců také bez ex-komoušů, okres Český Krumlov má 10 soudců a také nikdo z nich nebyl v KSČ. Bez ex-komunistů je i Mělník. Jinak je to o dost horší. V Ústí nad Orlicí sedí na OS 40% ex-komoušů, na Praze 7 38,88% atd. Třetina či čtvrtina bývalých komunistů v talárech je v regionech běžným jevem. V řadě okresů a obvodů Prahy jsou bývalí komunisté předsedy soudů.

Takové justici se nedá věřit, zvláště když si k tomu přičtete soudce (o státních zástupcích ani nemluvě, to je další kapitola sama pro sebe), kteří nikdy v KSČ nebyli, ale jejich "výsledky" ještě mnohem více vybízejí k myšlence, že pojem tzv. "justiční mafie" rozhodně není prázdný, tak se z toho normální občan může jít akorát tak střelit do hlavy.

Když si uvědomíme, že vrchní a krajské soudy jsou soudy odvolacími s tříčlennými senáty, tak při četnosti ex-komoušů jsou komunisté, vždy discplinovaní, schopni paralyzovat celou českou justici. To je absolutní humus...

Prvořadě zodpovědnou osobou za tento stav je ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nenabízí naději, že se to změní. Svou reformní snahu korunoval jmenováním nového nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana (38) z Eurojustu, který si hraje na rigorózního úředníka na příštích 9 let, který nezná žádné politiky a nehodlá se s nimi bavit o žádných kauzách, uhýbavě nezná spisy Čunka a Drobila (ač věděl, že to budou prvořadé kauzy na počátku jeho kariéry nejvyššího státního zástupce) a ponechá ve svém v úřadě svou předchůdkyni Renátu Veseckou, čímž nabízí kontinuitu s bývalým stavem. Tak tohle lze nazvat skutečně světlými zítřky české justice...   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 10.1.2011 8:25 | karma článku: 19,91 | přečteno: 1640x