Ejhle, listopad… Hrad prohrává i s novými spojenci, Kojzarové vstávají

Patrně se v těchto dnech děje něco, co bude mít v krátké době mnohem větší dopad než minuty v televizním zpravodajství a publicistice. Prostě je zase listopad…

Mezi 17. a 22. listopadem vznikla nová politická mapa. Pan prezident Miloš Zeman, jehož vynesl na politické výsluní listopad 1989 jako inteligentní i zábavnou osobnost a těžkou váhu v politicko-ekonomických disputacích, trousící bonmoty, během šesti dnů listopadu 2015 zřejmě prohrál příští prezidentské volby. Nebo si o to hlasitě řekl. Ale už jako muž, jemuž za poslední rok díky rusko-čínským diplomatickým eskapádám příznivců valem ubývá, dochází mu pára a občas lze s úspěchem pochybovat o příčetnosti jeho výroků.

Už loňský listopad na Albertově, který byl kombinací fotbalu (červené karty), vaječné omelety a nevydařeného páně Zemanova rétorického cvičení, nápadně naznačil, že něco není v pořádku. Málokdo však očekával, že pan prezident opakuje „albertovskou chybu“. On však předčil očekávání a přišel s ekvivalentem, tzv. „albertovskou minelou“.

Nechal uzavřít 17. listopadu Albertov studentům, což se zhruba rovná témuž, jako kdyby před ligovým zápasem fotbalistům Sparty uzavřel před svým mítinkem stadion a sparťany vyhnal odkopat utkání na Letenskou pláň. Před pódium byla vpuštěna jen pečlivě vybraná klaka a na něj vstoupil pan prezident s novými spojenci, prostořekými populisty, zástupci Bloku proti islámu a Úsvitu – národní koalice (někde poblíž se zřejmě tiše pochechtával jejich další tichý soukojenec Tomio Okamura). A přihřál jim polívčičku. Pana senátora Veleby, lídra zemanovské partaje SPOZ, si skoro nikdo ani nevšiml.

Po mediálních a komentátorských přestřelkách se na Albertově sešlo 22. listopadu na „náhradních“ a nekonfrontačních oslavách zhruba 5000 studentů a občanů s jednoznačnou podporou akademických lídrů a za neoficiální účasti řady politiků. Mnoho lidí se pak přesunulo na Václavské náměstí na shromáždění, organizované platformou Setkání dobré vůle, na němž byl pan prezident vyzván k odstoupení. Na těchto dvou akcích bylo mnohem více lidí, než čítala hradní klaka 17. listopadu.

„Albertovská minela“ se stala zřejmě silnou motivací i pro tradičně opatrného a nepříliš charismatického premiéra Bohuslava Sobotku, šéfa sociálních demokratů, když na adresu Miloše Zemana otevřeně prohlásil, že „nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti. V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal.“

Dost nápadně se takto během pár dnů vytvořila nová politická mapa. Prezident má spojence v uskupení populistů, extrémistů a SPOZ, sociální demokracie je proti němu, hnutí ANO se Miloše Zemana určitě zastávat nebude. Pozici sociálních demokratů to přece neposiluje. Komunisté se jen smějí, opozice je pochopitelně ostrá a boduje. Prezident se posouvá někam, kde doznívá echo památného výroku Milouše Jakeše o „kůlu v plotě“.

Těžko říci, jak velká pošetilost se musela odehrát v hlavě „prvního lidového prezidenta“, aby rozehrál tuto partii. Populisté ho jen pragmaticky využili s jeho souhlasem a jistě se dobře baví. Libují si, jaký to byl skvělý tah. Panu Zemanovi však už zbyl jenom jeden skutečný a trvalý spojenec – tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Je skutečně složité odhadnout, jak hluboké hnutí mysli se muselo odehrát v duši tohoto bezesporu talentovaného mladého muže, aby s tak frenetickou zaujatostí hájil kroky své bosse. Pravda, vynalézavost a pragmatická vykutálenost mu poněkud chybí, ale před jeho odvahou nelze než smeknout.

Podle výroků v médiích označuje akci studentů 17. listopadu za provokaci a v argumentaci ve prospěch Miloše Zemana z hlediska podpory extrémistů a xenofobů používá tak eskamotážní spletenec manipulací, lží a dezinterpretací, že jeho odvaha musí být skutečně bezbřehá. Nám starším připomíná počínání Jiřího Ovčáčka proslulého sekerníka z redakce Rudého práva z let před rokem 1989 Jaroslava Kojzara.

Soudruh komentátor Kojzar, který systematicky dělal z odpůrců totality pomatené zrádce, odpadlíky, zločince a troskotance s podporou západního kapitálu, nemusel být vůbec žádný nebojsa, neboť měl v zádech podporu velké strany a jednolité demokratické vlády komunistů a jejich kolaborantů. Jiří Ovčáček má arsenál poněkud chudší. Musí v tom „bruslit“ mnohem opatrněji, alespoň pokud demokracie nebude zrušena. Hlavu státu už nepodporují masy, ani Lidové milice, ani StB, ani velké strany, jen ty malé a jen menšinoví extrémisté, kteří se dřív posílali do Minkovic. Ještě chvíli bude působit, že kdokoliv prosloví výrok proti Miloši Zemanovi, tak bude zařazen do lumpen-kavárny, což je aktuální demokratický ekvivalent vůči Chartě 77, VONSu atd. Jenže časem se unaví i „demokratická veřejnost“, která Miloše Zemana volila. Pokrok v tomto směru tedy zajisté nastal. Bude i v tom, že nakonec nebude jeden kůl v plotě, ale dva.

Autor: Pavel Skramlík | neděle 22.11.2015 21:25 | karma článku: 17,20 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Smekám před noblesou zedníka Gruntoráda vůči prof. Válkové

Byl jsem nečekaně příjemně – byť to zní paradoxně – překvapen průběhem nové společensko-politické kauzy, týkající se kandidatury Heleny Válkové na post ombudsmanky po paní Šabatové.

11.1.2020 v 11:19 | Karma: 48,02 | Přečteno: 18473x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Stav českého myšlení, blbec Trump aneb jak skončí případná válka Íránu s USA

Když byl íránský generál Kásim Sulejmání zabit 3. ledna u letiště v Bagdádu raketou z amerického dronu, připadlo mi vhodnější využít svého práva častěji mlčet a nepronášet své veřejné soudy na rozdíl od dřívějška.

8.1.2020 v 9:00 | Karma: 44,28 | Přečteno: 8835x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Mrazivá dokonalost ostravského masakru vybízí: zvyšme šance lidí se bránit

Po úterním útoku na neozbrojené lidi v ostravské nemocnici jsem den krotil svou nutkavost něco říct. Nechal jsem plynout emoce, názory, informace, bylo to poučné. Myslím si teď: dejme normálním lidem větší šanci se bránit.

11.12.2019 v 21:08 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zrádce Beneš a hrdina Mannerheim: rozdíloví hráči národních dějin

Nejen Češi (a s nimi i Slováci) si letos připomínají velká výročí, související s činy politiků. Patří mezi ně i Finové, byť české a finské dějiny mají zdánlivě málo společného.

3.12.2019 v 9:00 | Karma: 28,98 | Přečteno: 975x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Šéf KSČM Filip propásl šanci slušně mlčet

Euforický oder oslav 30. výročí 17. listopadu 1989, ovanutí svobodou a demokracií, ještě ani nedozněl. Ale už se do něj zase vetřel komunistický puch bagatelizace úcty k obětem, které touhu po svobodě fyzicky nepřežily.

27.11.2019 v 10:09 | Karma: 26,10 | Přečteno: 608x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.