Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zermatt

Je neděle dopoledne, sedím v Drakovi, za jehož okny se spouští z oblohy dlouhé provazce deště. Nad Slavkovským lesem se vznáší lehký opar a já začínám cestu zpátky časem, v níž si promítám, co se událo v posledních devíti dnech.

Miloš Škorpil Nevíš-li kam, jeď do Olivone

Nevíte, kde je Olivone? Nic si z toho nedělejte, já ani Dana se Zdeňkem jsme to do té chvíle, než jsme sjeli z cesty na Zermatt, také nevěděli. Chvilku před tím jsme tankovali benzín a Zdeněk se mě ptal, zda nechci vystřídat za volantem. Odvětil jsem, že ne, jelikož bude lepší, když bude navigovat on než já. Asi jej to dost uspokojilo, neboť na jediném místě, kde se dalo zbloudit (v městečku Disentis), zbloudil.

Dana se ho již po chvilce ptala, zda ta městečka, co jimi projíždíme, má v itineráři, ale odbývali jsme jí tím, že jsou moc malá. Kochal jsem se krásnou přírodou italského kantonu Švýcarska.Obdivoval nádherné borovice a prostě si užíval cesty. Najednou se před námi vylouplo Olivone. Projeli jsme jím, a až za ním znejistěli a vybalili mapu. Nejdříve jsme ho ani na ní nemohli najít, jakby také jo, když bylo značně vzdálené od naší správné trasy. Najednou jsem ho spatřil a z úst mi vyklouzlo: „jsme dobře zakufrovali." A tak si Zdeněk odbyl svůj první pořádný kufr. Otočili jsme a jeli cca 40 km zpět.

Díky tomuto kufru jsme si ale mohli prohlédnout krásný západ slunce nad Furkapassem a pak dobře povečeřet v Gletschi. Večeři jsme si ale před tím museli doslova odsedět. Když jsme totiž přijeli do Gletsche, bylo už půl deváté večer, měli jsme hlad a tak jsme zamířili do jediného lokálu, co tu je. Po chvíli se k nám přišourala postarší a velmi unavená paní a bylo na ní zjevně patrné, že naše návštěva už jí pranic netěší, protože budeme určitě něco chtít. Chtěli jsme 3x polévku a 2x boloňské špagety. Polévky spočítala dobře, ale na druhé špagety jsme si museli počkat až do chvíle, kdy jí se jí šel Zdeněk zeptat, jestli už je namleli.

Do Grächenu jsme přijeli o půlnoci, rychle zapadli do postelí, abychom z nich už v půl šesté zase vylezli, šli na snídani a pak spěchali na start. Sluníčko se pěkně činilo a tak jsme si nemuseli dělat starosti s oblékáním.

Startujeme
Před startem se mě a Pavlíny ujal Dr. Drákula (Aleš Tvrzník), aby nám vzal krev a zjistil, jak budeme po trati produkovat laktát. Ukazováček levé ruky mám ještě dneska promodralý, ale za pohled na cukající se Pavlínu to stálo. Pak jsem si připnul snímač tepu, vyzkoušel budíky, jestli fungují a šli jsme si stoupnout do fronty na startovní výstřel.

Na startu byl trošku zmatek, nejdřív odstřelili jednu várku, pak druhou a nakonec nás. Pokaždé jsem si přichystal budíky, abych je se startem uvedl v činnost a mohly měřit čas i můj tep. Při dvou falešných startech fachaly jak pravé švýcarské, byť finské, hodinky. Při tom správném si ale postavily hlavu a že prý ať si tepu jak si tepu, jich se to netýká. Po sedmistu metrech se mi jim podařilo domluvit a pak jsem koukal, že se ten můj tep pohybuje ve stejných výškách, jako ty, do nichž jsme se šplhali.Většinou mezi 160 -170 tepy. Pot ze mě doslova stříkal a tak jsem se snažil dolévat, co to šlo.

I když celkové převýšení na trati je 1950 m, běželo a šlo se docela dobře. Však bylo také na co se dívat. Buď na pestrobarevný had běžců a běžkyň nebo na krásnou přírodu, v níž v druhé části dominoval pohled na Matterhorn, který z počátku zakrývaly mraky. V závěru se před námi ale odhalil v celé své kráse. Když si ještě před ještě ním představíte rozkvetlé alpské louky, či solitérní mohutné stromy, povětšinou borovice nebo modříny, nebo jezírka pod ním, pak vám asi bude jasné, že více než o běh samotný tu jde o krásný estetický zážitek. Pravda, spojený s trochu drsnější fyzickou aktivitou, ale opravdu nádhera.

Nejdrsnější přišlo na posledních třech kilometrech, kdy trať kopíruje koleje zubačky. Těch 350 m převýšení dalo zabrat každému. Aby nám to lépe ubíhalo, vyprovázel nás na tuhle poslední část trati zpěv sboru moravských, pardon - zermattských učitelů, nebo pasáků, nevím. Každopádně jejich zpěv přecházející v jódlování byl stejně úchvatný jako celá trať a celý závod.

Jsem nahoře. Přede mnou je poslední kilometr trati. Koukám na cíl, který je ode mne nějakých tři sta metrů, ale oni mě ženou ještě do nějakého kolečka, abych si ještě naposledy pořádně užil pohledu na Matterhorn a ještě trochu protáhl naposledy plíce a průdušky. Jsou to cvoci, říkám si v duchu. Teda říkám si, debilové. Ale kdo je tu cvok nebo debil, vždyť mě nikdo nenutil, abych si to tu chtěl užít!

Jsem v cíli. Dostávám hezké červené triko Finisher Zermatt Marathon 08, medaili, pití, nějakou buchtu a jdu sebou seknout na louku plnou hořců a dalších alpských kytek, co jich tu všude kvete. Pozoruji dobíhavce. Je mezi nimi i jedna žena, která absolvuje celou trať s berlemi. To teda klobouk až na zem. Přibíhá i Evžen Vrána Ge a Ivana Pilařová, přibíhá i tibetská vlajka a nad ní se rozléhá: „Free Tibet."

Kde je ale René, Pavlína a Zdeněk? Reného najdu sedět u plechovek s nealkoholickým pivem před stanem se sprchami. Pavlína mi na SMS, kde je, odpovídá, že na posledním kilometru. Jen po Zdeňkovi se slehla zem. Pak vyvolávají mé jméno, s tím, že mu mám vzít věci. Zkouším SMSkovat, volat. Odpovídá mi jen tutání. Až večer se dozvídáme, co že se mu přihodilo a že zvonící mobil leží v jeho tašce u mě na pokoji.

Čas běží a člověk svá předsevzetí rychle mění
V cíli si říkám: „Zermatt nikdy více." Nyní po týdnu už přemýšlím, jak to udělat, abych byl příště lepší. Tak uvidím, která ta varianta ve mně zvítězí. Když jsme mluvil v cíli a u večeře s Pavlínou, smýšlela stejně, ale dnes už se jí také hlavou honí myšlenky na návrat.. Zdeněk si bude muset dát repete, aby viděl cíl. Ten závod si vás svou atmosférou a uhrančivou krásou prostě připoutá.

Autor: Miloš Škorpil | úterý 15.7.2008 17:28 | karma článku: 15,88 | přečteno: 1625x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.